Според Politico следващата криза с имигрантите ще е в България

Двойно повече бежанци са пристигнали в България за първите четири месеца на 2015 г., в сравнение със същия период на 2014 г.,за която правителството каза, че е била рекордна.

Върховният комисарят на ООН за бежанците изчислява, че сега около 200 души пристигат в България всяка седмица и показателят най-вероятно ще се повишава през летните месеци, казва Никола Казаков, председател на Държавната агенция за бежанците, цитиран от списание Politico.

Броят им може да се увеличи и ако ЕС предприеме мерки срещу трафика на хора по море, което ще накара трафикантите да търсят нови пътища към континента.

„Ще го има този страничен ефект, че маршрутите на миграция ще се разклонят“, казва Дариус Рейнхарт, изследовател към Европейския съвет по международните отношения.

Това поставя България – най-бедната държава в ЕС – със сериозно бреме, което освен всичко има разклонения из целия континент. По-голямата част от пристигащите тук планират да продължат за страни като Германия и Швеция.

Няма официални данни колко бежанци са напуснали България, но за последните 18 месеца властите в страната са получили 10 000 запитвания от други страни членки за бежанци, твърдящи, че са регистрирани в България – от общо 15 000 мигранти, влезли в страната за посочения период.

Но настоящото предложение на ЕС за имигрантите няма да е от особена полза за България да се справи с натиска, тъй като плановете за пренастаняване засега ще са приложими за имигрантите само в Италия и Гърция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *