Спор и марихуана при изслушването за ACTA в парламента

„АСТА не ограничава свободата в интернет и няма да доведе до закриване на интернет сайтове, потребители в интернет ще продължат да използват информацията както и досега, това е мнението на експертите“. Това заяви пред трибуната на парламента по време на изслушване от четири парламентарни комисии министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
„АСТА има за цел да защити правата на интелектуалната собственост“, добави той. Трайков смята, че споразумението ще помогне високите изисквания за защита на интелектуалната собственост, които важат в ЕС, да се превърнат в световен стандарт и това ще е от полза и за българската икономика. „Няма да бъдат нарушени гражданските права и не би трябвало да се промени ежедневието на потребителите“, посочи още Трайков.
Министърът на културата Вежди Рашидов /който е безспорен “ авторитет“ във всичко, което съдържа в дефиницията си думата интелект/ заяви, че сме изправени пред деликатен казус – да се защитят авторите да получават възнаграждения за своя труд и в същото време да се защитят правата на потребителите в интернет.
Радослав Стоянов, представил се като организатор на протести в страната заради АСТА, заяви, че ако споразумението бъде ратифицирано от парламента, 650 000 души, които всеки ден влизат в сайта „Замунда“ и свалят филми, ще бъдат обявени за престъпници. Освен това той извади джойнт в пленарната зала на Народното събрание по време на изслушването на Трайков. Стоянов обоснова демонстрацията си с несправедлива според него присъда. Използвайки дадената му дума по темата АСТА, куражлията изненадващо поиска от президента Росен Плевнелиев да помилва младеж, който е получил 8 месеца затвор за притежание на една цигара марихуана. Веднага след това той размаха демонстративно т.нар. джойнт пред очите на депутатите, предаде агенция „Блиц“.
Опозицията призова управляващите да се откажат от ратификацията на АСТА, предаде Агенция „Фокус”.
Цялостният процес на подготовка на този акт е минал потайно. Този документ е иницииран и изцяло подготвен от онези кръгове, които защитават колективните авторски права. Това заяви депутатът от ПГ на ДПС Четин Казак при обсъждането на АСТА в четири комисии в Народното събрание. Според Казак този проект защитава правата на големите корпорации, които държат права върху интелектуалната собственост.
„Нашата задача е – да видим дали този проект е иницииран за защита на колективните авторски права, дали нарушава други права, дали нарушава основни права на гражданите, и ако нарушава такива, ние да не допуснем това да се случи. Явно, дебатът тепърва ще се разглежда. Нашата позиция е да се стопира процесът на ратификация. Да изчакаме дебатите, междувременно ние да проведем наши консултации и тогава, когато е ясно, че правата и свободите на нашите граждани, тогава да се престъпи към ратификацията, а не да се бърза излишно”, поясни Казак.
„Защо бързаме с ратифицирането на АСТА? Вижте колко страни – или не правят нищо, или казват, че няма да ратифицират?“. Това попита съпредседателят на ПГ на „Синята коалиция“ Мартин Димитров при обсъждането на АСТА. По думите му няма оценка на въздействието върху цялото общество и има преки рискове за свобода на словото. „До дебата в Европейския парламент, България в никакъв случай не трябва да напредва с ратификацията. Не изключвам Европейският парламент да откаже ратификация. За мен дори това е най-вероятният сценарий”, заяви Мартин Димитров.
Депутатът от ПГ на „Коалиция за България“ Петър Курумбашев посочи, че днес в българския парламент имаме наистина атински парламент – всеки гражданин може да дойде и да си каже мнението. Можем да имаме собствено мнение преди Европарламентът да изрази своето мнение. „Ако някой някъде в света е решил да организира световно „интернет-Гестапо“, не сме длъжни да участваме в този процес“, категоричен е Петър Курумбашев.
България е подписала споразумението на 26 януари под юргана и с някакво  „под условие“. Предстои АСТА да се ратифицира от парламента; дотогава ще се проведе публичен дебат по темата, обеща министър Трайков. Обвързването на страната ни със споразумението предизвика голямо недоволство сред младите. В социалните мрежи активно се обсъждат последствията, които това ще има върху свободата ни в мрежата – основното притеснение е, че доставчиците на интернет може да бъдат задължени да следят абонатите си за пиратство. На 11 февруари се очаква да се проведе протест срещу приемането на ACTA в България, като организаторите се надяват, че гражданското общество най-после ще се събуди и заприлича на Румъния или Гърция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *