Спредитори протестират на Капитан Андреево

Представители на спедиторски фирми се събраха на мълчалив протест пред ГКПП “Капитан Андреево“. Те се обявиха срещу забраната да работят на територията на пункта, която беше въведена преди четири дни.
Така от района са изгонени редица фирми, които от години имали бюра на пункта. От Гранична полиция обясняват, че според нормативните разпоредби, фирми които нямат офиси на ГКПП_то, нямат право да работят на неговата територия. Протестиращите обаче твърдят, че забраната обслужва интересите на едно голямо дружество, което отскоро е на Капитан Андреево. Хора от бранша коментираха пред DeltaNews, че става въпрос за борба за издаването на ТИР-карнети за коли, напускащи ЕС. “На европейска граница таксата за тази услуга е минимална, но на външна е около 15 евро“, обясняват те.
ДокументиТИР-Карнетът представлява международен транспортен гаранционен документ за обезпечаване на митнически вземания до 50 000 щатски долара. Издава се под гаранцията на Международна асоциация на превозвачите (IRU). Съгласно него се превозват стоки и товари с митнически печати и пломби, в автотранспортни средства или контейнери. Спедиторите успяха да разговарят с министъра на държавната администрация Николай Василев, който беше на Капитан Андреево за церемонията по официалното издигане на знамената на България и Европейския съюз.Очаква се утре протестиращите да обсъдят възможните решения на проблема на среща в Министерството на държавната администрация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *