Спряха борсовата сесия в Токио заради масирани продажби

Масирани продажби на токийската фондова борса, която е втората по големина в света, доведоха до затваряне на борсата с 20 минути по-рано от нормалното време за приключване на борсовата сесия след скандал, свързан с разследване на интернет компанията Livedoor Co.

Това бе поредното прекъсване на борсовата сесия в резултат на проблеми с борсовата система през последните няколко месеца.

Броят на транзакциите на борсата са достигнали 4 млн., с което са заплашили прехвърляне на капацитета от 4.5 млн. транзакции и това е заплашило борсовата система. При новината, че ръководството на борсата обмисля прекратяването на сесията, броят на транзакциите допълнително се е увеличил.

В резултат на масираните продажби японският индекс Nikkei 225 регистрира най-големия си дневен спад от 18 април 2005 година, като моментно се понижи с над 4% до ниво от 15 059.52 пункта. Впоследствие обаче индексът възстанови част от загубеното и завърши деня с понижение от 2.94% до ниво от 15 341.18 пункта.

Това бе третият пореден дневен спад на индекса, който доведе до понижаване на пазарната капитализация на компаниите в него с близо 300 млрд. долара, което е еквивалентно например на БВП на Швеция.

Спадът на токийската фондова борса стартира след поскъпването на петрола през последните дни. Вчера цената на черното злато се повиши по време на търговията си на нюйоркската стокова борса с 2.39 долара за барел до ниво от 66.31 долара за барел с доставка през февруари.

Повишението си ценната суровина продължи и по време на азиатската борсова сесия, като добави нови 0.35 долара, или 0.5%, до ниво от 66.75 долара за барел с доставка през февруари, което бе и най-високата му стойност от три месеца насам.

Негативното настроение на фондовите пазари и ръстът в цената на петрола доведе до натиск върху йената. Късно снощи доларът се повиши до 115.90 йени за един долар, като впоследствие възстанови част от спечеленото и към момента се разменя за около 115.45 йени за един щатски долар.

Спадът на японската борса и скъпият петрол доведоха до значително понижение и при останалите основни азиатски индекси. Тайванският претеглен индекс завърши деня с понижение от 3.2% до ниво от 6 498.92 пункта, а корейският KOSPI загуби 2.6% от стойността си до ниво от 1 352.91 пункта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *