Среброто остава евтино, до по-добри времена

Ситуацията на пазара на благородни метали изглежда доста странно: доларът отслабва, а благородни метали, които се използват за баланс , нямат положителна динамика и не поскъпват.

Въпреки това, данните от проучване, проведено от Thomson Reuters и Института по среброто предполагат, че скоро пред среброто може да открие пътя към нови върхове.

За това ще допринесе по-малкото производство на сребро и интересът да се използва като инструмент за инвестиции , както и потребителското търсене на бижута.

След нарастването на производството през последната годи с 5% до 877,5 милиона унции, се очаква да приключи 12-годишния ценови цикъл .

Тъй като цените на медта, оловото, цинка и златото , имат отрицателна динамика, и среброто се движи едновременно с тях.

Въпреки това, според Thomson Reuters, производствените цени на среброто през изминалата година са намалели с 16%, до $ 7.74 за унция (след приспадане на разходите за проучване, режийни и капиталовите разходи). Компанията вярва, че през текущата година, металът ще се котира средно $ 16,5, а в бъдеще ще се увеличи с около $ 1.

Други експерти напомнят, че в предходните две години среброто загуби от цената си 36% и съответно 20% . На фона на това, се забелязва увеличеното търсене на продуктите от сребро и засилване на инвестициите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *