Средната сума на ипотечните кредити е 78 000 лв.

Средната сума, която хората теглят като ипотечен кредит, е около 78 000 лв., сочи изследване на Райфайзенбанк (България), направено сред собствените й клиенти.Според анализа средният срок за погасяване на ипотечен кредит е 18 години, а средната месечна вноска – 570 лв.

„Макар и с по-бавни темпове, лихвите по кредитите продължават да намаляват. В допълнение с наблюдаваното оживление на имотния и кредитен пазар, хората могат да получат заем на изгодни нива, които са по-ниски от равнищата преди кризата“, коментира Мариела Атанасова, директор на дирекция „Индивидуално банкиране“ в Райфайзенбанк.

Основният дял от ипотечните кредити са за покупка на жилище. По-малко са кредитите, теглени за ремонт или строеж.

По данни на БНБ от началото на годината средният годишен лихвен процент по жилищни кредити е спаднал с около 0.7 процента от 6.5 на сто през януари 2015 г. до 5.8 но сто към юни 2015 г.

Анализът на банката показва още, че около 16 на сто от хората, теглили жилищни кредити, ползват фиксирана лихва за определен период от време. Друга тенденция, която се наблюдава, е ръст на дела на жилищните кредити в лева, които вече достигат 90 на сто от всички нови сделки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *