Средните цени на жилищата в Обединеното кралство задминаха пика от 2007

Средните цени на жилищата в Обединеното кралство задминаха пика от 2007, като поскъпват с близо 12% за последната година и водят до страхове за имотен балон, в момент, когато централната банка се опитва да предприеме мерки за охлаждане на ипотечния пазар.

Най-високите ръстове са в Лондон, където средните цени скачат с 26% за последната година, показват данни на ипотечната банка Nationwide.

Това е най-високият темп на поскъпване на жилищата в британската столица от 1987 година, като за първи път в историята средната цена на жилищата в Лондон минава 400 000 лири.

„Цените на жилищата в столицата в момента са с около 30% над пика от 2007, и над два пъти по-високи от средните нива за страната (с изключени цените за Лондон)”, казва Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide.

Данните идват в момент, когато централната банка е поставила ипотечния пазар под наблюдение, като въведе по-високи ограничения по отношение на самоучастието при покупка на жилище.

Всички региони на кралството отчитат ръст за 12-те месеца, приключили с 30 юни, което повишава средната цена за страната до 188 903 лири. Част от ръстовете вероятно могат да бъдат отдадени на инициативата на правителството „Помощ за покупка”, насочена към това да позволи на заемополучателите с малки спестявания възможност да купят жилище. Инициативата стартира през април миналата година.

„Съотношенията за позволимост на жилищата в Лондон са на рекордно високи стойности”, коментира Гарднър, добавяйки, че очаква поскъпването в цените на имотите в Лондон да продължи при високи темпове в идните 6 до 12 месеца, след което да се забави до темпа на растеж на доходите в дългосрочен план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *