Средно по 6 млн. лири са взели шефовете на най-големите британски компании

Шефовете на десетте най-големи британски компании са получили средно възнаграждение от близо 6 млн. паунда всеки миналата година, показва проучване, изготвено по поръчка на Observer.

Това е увеличение с 12 на сто спрямо предходната 2005 г., три пъти от средното увеличение на заплатите в страната и четири пъти над ръста на инфлацията.

Сред изпълнителните директори на десетте най-големи компании във FTSE 100 с най-високо възнаграждение може да се похвали лорд Джон Браун – подалият оставка изпълнителен директор на BP, който е получил общо над 12 млн. паунда миналата година. Той ще се оттегли от поста през юли.

Проучването, изготвено от консултанта по възнагражденията MM&K, анализира всички компоненти на заплащането – пенсионна програма, упражнени опции върху акции и различни бонуси.

Изпълнителният директор на Barclays Джон Варли е бил най-нископлатен миналата година и все пак е получил над 4 млн. паунда, или повече от 77 хил. паунда седмично. От друга страна обаче Боб Даймънд – президент на банката и ръководител на подразделението за инвестиционно банкиране Barclays Capital, е получил над 22 млн. паунда, заставайки начело на класацията за миналата година.

Заплащането на трима от шефовете, включени в проучването, е намаляло – на Жан-Пиер Гарние от GlaxoSmithKline, на Анди Хорнби от Halifax Bank of Scotland и на Тони Трейхар от Anglo American.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *