Среща на върха събира в Мадрид близо 60 държавни и правителствени ръководители от ЕС и Латинска Америка

© Снимка:БГНЕС
Президентът Георги Първанов участва на срещата на върхав Мадрид

Мерките срещу икономическата криза, борбата с климатичните промени и стратегическото партньорство са темите на шестата среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз, Латинска Америка и Карибския регион. Президентът Георги Първанов участва на двудневния форум в Мадрид.
Срещата на върха събира в испанската столица близо 60 държавни и правителствени ръководители от ЕС и Латинска Америка, които ще обсъждат нови възможности за регионално партньорство, иновации и социална интеграция. Изходът от икономическата криза също е сред темите на форума, на който изказване ще направи и президентът Георги Първанов. По-късно на работен обяд, даван от испанския премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро ще бъде дискутирана борбата срещу климатичните промени.
Срещата в Мадрид беше застрашена от провал, след като част от южноамериканските страни предупредиха, че ще бойкотират форума, ако на него участва хондураският президент Порфирио Лобо, който се смята за нелегитимно избран. Той обаче няма да бъде в Мадрид. Малко преди срещата венецуелският президент Уго Чавес в типичния си непредвидим стил заяви, че няма да дойде в испанската столица. На форума не присъства и кубинският лидер Раул Кастро.
Испания вече даде заявка, че има намерение да превърне форума в историческа среща за отношенията между Европа и Латинска Америка. Очаква се да бъде одобрена програма с конкретни мерки за икономическо и социално сътрудничество, както и да се създаде фонд за инвестиции в Латинска Америка, за който Брюксел има намерение да отпусне 100 млн. евро до 2013 година

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *