Среща по въпросите на заетостта в условията на криза в ЕС ще се проведе в Прага

Основните принципи при взимането на решения, както и влиянието на икономическата и финансовата криза върху заетостта в страните- членки ще бъдат основна тема на започващата тази сутрин в Прага среща. В нея ще участват върховните представители по социалните въпроси от т.нар Тройка / председателите –Чехия, Швеция, Испания/, Европейската комисия, представена от председателя й Жозе Мануел Барозу и от заместник председателя комисар Владимир Шпидла, както и социалните партньори.

Мерките срещу безработицата и влиянието на икономическата криза върху пазара на труда – както на национално, така и на европейско ниво, ще бъдат в центъра на дискусиите. Сред акцентите са прилагането на повече гъвкавост, преструктурирането на трудовия пазар и предотвратяването на вълната от масови освобождавания на работници в Евросъюза. Очаква се да бъдат предложени и мерки за създаването на нови работни места.

Заседанието е неформално, но резултатите от дискусиите ще бъдат представени на Съвета на социалните министри, на министрите от формата ЕКОФИН , както и на последната за чешкото председателство Среща на върха през юни.
По инициатива на Чешкото председателство беше проведена поредица от други три срещи с акценти върху влиянието на икономическата и финансовата криза върху европейската икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *