Срив във пазарите на консерви

Производството на консерви в момента е с 30% по-ниско в сравнение със същия период на миналата година, съобщи Илия Кафеджиев, зам. директор на Института по консервна промишленост. От началото на година износът на консерви за Русия бележи над 70% спад. За страните от Европейския съюз той е около 50%, обясни Павлина Параскова, директор на института. 60% от произведената продукция се изнася за Русия, а 40% за страните от ЕС.
Вътрешният консервен пазар е много слабо развит, обясни Параскова. Причината е ниската покупателна способност на потребителите, които си позволяват предимно храни от жизнена важност и търсят по-евтини стоки, разказа още тя. Търговците слагат много големи надценки, каза Кафеджиев. Един буркан с печени чушки например се продава от производител на цена 1.50 лв. с ДДС, а в магазините се намира за по 3 лв. Надценката от около 50% спира потребителите да купуват консерви.
Сривът на пазарите се наблюдава от септември миналата година, обясни Кафеджиев. В момента няма предприятие, което да не е с препълнени складове от нереализирана продукция, посочи той. Това води до задлъжняване към банките и застой на сектора, каза още зам. директорът на института.
В сектора на консервната промишленост няма високоспециализирани кадри и това затруднява внедряването на нови продукти и развитието на пазарите, посочи Кафеджиев. От 150 консервни предприятия едва 4-5 имат инженери-технолози, а причината е ниското заплащане.
Единият от начините да се повиши ефективността на консервната промишленост е да се оползотворяват отпадъците. Всяка година при производството се отделят около 10 хил. тона отпадъци, обясни Кафеджиев. Трябва да се намери начин те да се оползотворяват.
За развитие на този важен отрасъл е нужно да се регулира механизма в селското стопанство и да се използва примера на развитите държави. За целта е необходимо да се създаде действаща нормативна база, която да позволи навлизането на нови технологии, обясни Параскова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *