Срив на акциите на „Рено“ с над 20% след информация, че има разследване от френските власти

Френските оторизирани власти за борба с измамите са претърсили няколко от офисите на голямата автомобилна компания Renault SA, заявиха днес синдикални представители.

Инспектори от DGCCRF – Френският орган, отговарят за конкуренцията, потреблението и борбата с измамите, са провели на 7-и януари претърсвания в няколко от офисите на водещия производител на автомобили, в това число и на инженерната база на компанията в Ларди, Южна Франция, заявиха представители на местни профсъюзи.

Флоран Грималди, който е представител на профсюза в Ларди е споделил, че инспекторите са прекарали цял ден в проучване на компютри на мениджърите на „Рено“. Инженерният център на компанията се занимава с разработването на двигателите на френските автомобили и провежда някои от тестовете за отделяните вредни газови емисии, допълни той.

От компанията „Рено“, както и френските власти за борба с измамите първоначално отказаха да коментират тази информация, което доведе до спекулации, че и френският автомобилен гигант може да бъде въвлечен в мащабен скандал, подобен на този с немската компания „Фолксваген“ относно манипулиране на тестовите резултати за отделяните вредни газови емисии на произвежданите от нея дизелови автомобили.

Това провокира първоначален силен срив на акциите на Renault SA с над 20%, като само в рамките на минути компанията се раздели с близо 5 млрд. евро от своята пазарна капитализация – най-солиден дневен спад на нейните акции от както фирмата започна да се търгува на борсата в Париж през 1994-а година.

Френският производител на автомобили се принуди да направи официално изявление, в което да признае, че представители на DGCCRF действително са проучвали три обекта на компанията във връзка с евентуален емисионен скандал, подобен на този с германския конкурент „Фолксваген“. От „Рено“ обаче подчертаха, че към днешна датане са намерени никакви доказателстваза манипулирани устройства в оборудването на нейните автомобили, визирайки установените преди месеци софтуерни програми, отчитащи неверни резултати за отделяните газови емисии от дизелови автомобили на „Фолксваген“.

Официалното изявление на „Рено“ ограничи част от първоначалния й срив на фондовия пазар, като към края на днешната европейска търговия нейните акции се понижават с около 12%.

Новината около „Рено“ засили допълнително днешното и без това солидно напрежение на европейските борси и доведе до понижение на акциите на останалите автомобилни компании на стария континент с между 3% и 5%. Солидно понижение отчитат и акциите на компании от хотелския, туристическия и въздухоплавателен бизнес с оглед на терористични атаки в Истанбул и Джакарта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *