Срив на българския износ към Русия

България да излезе от позицията си на послушен и пасивен член на ЕС и да работи за отпадане на търговските санкции срещу и от Русия, настоява бизнесът.

През 2014 г. износът ни към Русия се е свил с почти 10%, а вносът оттам – с над 16 на сто. Експортът на български праскови, кайсии и череши е спаднал с 40%, а на зеленчуци и консерви – с 15%, отчете на общо събрание вчера Българо-руската търговско-промишлена палата, пише „Сега“.

За първите два месеца на 2015 г. продажбите към Русия са се сринали с 35.4% спрямо година по-рано, посочи Васил Велев, шеф на „Стара планина холд“.

По данни на националната статистика най-голямо свиване има в експорта на напитки, текстил и облекло, химически и фармацевтични продукти и авточасти. И машиностроителната камара очаква нови загуби, след като през 2014 г. браншът отчете 40% срив на експорта.

Вчера палатата, в която членуват над 260 компании от всички браншове – от енергетика, тежка индустрия и строителство до туризъм, медии и правни услуги – прие обръщение до президента, Народното събрание и правителството, в което настоява българските институции да заработят за премахване на търговските санкции между ЕС и Русия, защото са вредни за бизнеса и убиват икономическия растеж.

На Русия се падат 13% от целия стокообмен на страната ни, една пета от общия внос и 90% от отрицателното салдо в търговията на България с останалия свят, посочи Добрев. По данни на икономическото министерство 2013 г. е била пикова за експорта ни към Русия, достигнал 756.8 млн. долара, а 2012 г. е донесла рекорд за руския внос у нас – 6.81 млрд. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *