Срив на основни борсови индекси означава страх от рецесия сред инвеститорите

Американските борсови индекси отбелязаха рязък срив днес, реагирайки на новината за инверсия на доходността на краткосрочните и дългосрочните държавни ценни книжа на САЩ, Това засили страховете от сериозно забавяне на икономическия ръст и дори от рецесия, предадоха информационните агенции.
По данни от сайта на нюйоркската фондова борса, промишленият индекс „Дау джонс“ към момента на затварянето на борсата е спаднал с 801 пункта (3,05 процента). Индексът S&P, който включва 500-те най-големи компании на американския пазар, спадна с 85,72 пункта (2,9 процента). А индексът на електронната борса NASDAQ се смъкна с 242,42 пункта, или 2,8 процента.
Този срив е сигнал за опасенията сред инвеститорите за перспективите пред икономиката, отбелязва ДПА. Тази инверсия е смятана за индикатор за задаваща се рецесия, ако няма успешна интервенция от правителството или от Федералния резерв. Но някои анализатори смятат, че поради свръхниските лихви, поддържани повече от десетилетия, дори и на това вече не може да се разчита.
Вестник „Уолстрийт джърнъл“, цитиран от ТАСС, отбелязва, че такъв срив на котировките е предизвикан от инверсията, при което доходността на 2-годишните американски държавни облигации вчера за първи път превиши доходността по 10-годишните. За последен път такъв феномен е наблюдаван в икономиката на САЩ през 2005 г., в навечерието на световната икономическа криза, разразила се през 2008 г.
Снощният спад заличи печалбите от предишния ден, когато пазарите рязко вдигнаха индексите заради новината, дошла от президента Доналд Тръмп, че той оттегля някои от заплахите си за налагане на допълнителни мита върху редица китайски стоки, които трябваше да влязат в сила от следващия месец.
Съобщението на Тръмп, въпреки опроверженията от неговата администрация, се възприемат като признание, че митата и търговската война изобщо се отразяват зле на американските потребители, посочва ДПА.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *