ССИ сезира Брюксел за полицейски и чиновнически произвол у нас

Председателят на съюза Теодор Дечев разговаря с главния прокурор Борис Велчев и остана доволен от срещата, а след нея обяви, че чиновническият и полицейски произвол ще стигнат до ресорния правосъден еврокомисар Вивиан Рединг, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Сезирането на Рединг ще стане чрез бившия съдия и евродепутат Душана Здравкова, която според Дечев се ползва с доверието на еврокомисаря. Тонът на сигнала ще е за намалява на репресиите на властта в страната. Ще се търси и съдействието на Европейската асоциация на занаятчиите и малките и средни предприятия.
КРОСС припомня, че Здравкова наскоро бе поканена в екипа на Алексей Петров за президентските избори.
Сигналите за рекет и нарушения на ССИ са многобройни. „Хората ни затрупват с информацията. Има огромна група злоупотреби в сферата на селското стопанство. Най-често се наказват регистрирани земеделски производители, защото протестират за неплащането на субсидии“, допълни Дечев. Той даде за пример фермер от Враца, който загубил 200 000 лв. за две години от неплатени субсидии, защото синът и снаха му организирали протести със затваряне на пътищата. Дори му поискали 10 000 лв., за да не го „порежат“. Друг начин за рекет е да се установи разминаване в декларираните обработваеми земеделски площи.
„Не искаме да внушаваме, че Главна прокуратура трябва да се занимава с несвойствени за нея проблеми или че заедно с нея трябва да успокояваме хората, че има законност“, каза пред журналисти Теодор Дечев сред срещата.
„Според мен прокуратурата получава и по други канали информация за този род злоупотреби“, коментира още той.
ССИ получава сигнали и за депутатски безчинства. „Депутатът Николай Коцев от Враца, известен като Ники Фотото, контролира кой печели конкурсите за служители в общинските пазари“, каза Дечев, чийто заместник в ССИ е бившата барета Алексей Петров.
„Главният прокурор заяви готовност да прати екип на място, когато се събере критична маса преписки, а не просто да приеме нечия делегация. В него има голяма решителност да бъдат идентифицирани такива нарушители, които срещу визитна картичка и 4000 лв., например, могат да уредят назначение в МВР. Главният прокурор е категоричен, че такива случаи трябва да бъдат решавани“, коментира Дечев. Трябва да се намали ентусиазма на полицейските и чиновници репресии – това ССИ счита за по-важната тема.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *