Стабилен темп на растежа в частния сектор на еврозоната през април

Стабилни темпове на растеж в частния сектор на еврозоната се наблюдава през април, с равномерен принос на производството и сектора на услугите, съобщи в сряда лондонския аналитичен институт.

Индексът на мениджърите на доставките (PMI) за частния сектор в еврозоната през април 2015 г е бил 53.9 точки, което означава, че е останал почти непроменен в сравнение с предходния месец, когато достигна най-високото си ниво за последните 11 месеца от 54, 0 точки, показва проучване на Markit. Първоначално този индекс за април е оценен на 53,5 точки.

„Окончателните данни за PMI през април са по-големи , в сравнение с това ,коетопървоначално беше преценено, особено когато става дума за Франция, което ни довежда до извода, че икономиката на еврозоната, е успяла в голяма степен да запази победен ход за растеж от март“, констатира главният икономист на Markit Крис Уилямсън. И в производството и в сектора на услугите през изминалия месец отново се отчита стабилен растеж на дейностите, допълва още Крис Уилямсън .

В Ирландия отново се наблюдава силен растеж, а сред четирите най-големи икономики в еврозоната отново се откроява икономиката на Испания, къдетo дейноститенарастватбързо от ноември 2006 година. Италия отбелязва най-силно темпо на растеж през последните десет месеца. Солиден ръст забелязваме и в Германия, а трети месец подредтенденцията за насърчаване и продължаване нагоре е налице и във Франция, въпреки, че се усеща по-слабото темпо, отколкото през март, посочват от Markit.

Европейската централна банка (ЕЦБ) в момента, когато се споменава за паричните стимули предупреждава, че правителствата на страните членки от Еврозоната трябва да отработват своята част от работата във вид на изпълнението на структурните реформи. „Основната мантра на ЕЕС е, че паричните стимули ще бъдат успешни само ако бъдат наблюдавани от структурните реформи, а изследването потвърждава, че тези страни, които са вложили големи усилия в посока на реформите, се наблюдава и силният икономическирастеж“, подчертава Уилямсън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *