Става ли България за богати хора?

Но очакват вкусна храна, поднесена от чисти, усмихнати хора. Има ли го това в България?

Българските власти най-после направиха това, за което туристическата индустрия в страната настоява от десетилетия – да й бъде дадено рамо с рекламна кампания в чужбина. Тя може и да не е толкова видима, колкото тази на съседите от Турция с големите им билбордове на лондонското летище „Хийтроу”, но поне изглежда добре обмислена. През ноември и декември британски журналисти биват развеждани из България, по международни телевизионни канали като „Дискавъри” вървят рекламни видеоклипове, а новият уеб портал на българския туризъм е интересен, прегледен и учудващо лесен за ползване.
Лошото старо време
Желанието на министерството на икономиката да пренасочи вниманието от плажовете и ски-пистите към природата, културата и археологията е обяснимо. Още повече, че досега България залагаше на един не толкова перспективен модел за развитие на туризма, казва Гейл Симънс, която пише туристически очерци в известни британски медии като „Гаридън”, „Дейли телеграф” и БиБиСи:
„Вижте какво стана с южното крайбрежие на Испания. През 60-те и 70-те години там имаше голям бум в строителството на хотели и апартаменти. Но никой вече не търси такъв тип почивка”, обяснява Гейл Симънс. Дори в условията на икономическа криза е много по-добре да се търси развитието на друг вид туризъм, добавя тя:
„България ще спечели много, ако се насочи към специализирани или нишови пазари. Хората, които предпочитат такива „специални” почивки, са по принцип икономически по-устойчиви на рецесия, имат повече пари и са по-образовани. Ако България иска да изгради устойчива политика на туризъм, трябва да наблегне на културните забележителности на страната, на храната, на виното, на еко-туризма”, препоръчва Гейл Симънс.
Въпреки че българското правителство е тръгнало в правилна посока по отношение на туризма, британските експерти смятат, че ще мине още много време преди страната да стане наистина център за алтернативен туризъм. Представители на агенции, които предлагат елитни турове в цял свят, посочват, че България продължава да губи заради старите си проблеми – недоразвита инфраструктура и лошо обслужване. В това отношение България сякаш е все още в ерата на комунизма, казва Анабел Лоусън, собственик на престижната компания „Анданте Травълс”:
България – такава, каквато е
„Хората, които предпочитат културния туризъм, са обикновено много толерантни. Те искат да видят страната такава, каквато е. Не търсят модерни сгради и не очакват разкош. Очакват обаче вкусна храна, поднесена от чисти хора, които се усмихват. Именно тук се крие един от основните проблеми на България. Обслужването в хотелите е често под всякаква критика”, казва Лоусън и добавя:
„Обичаме България като дестинация и бихме продавали повече пакети, ако имаше хотели, които да отговарят на нашите изисквания. Но явно в българските хотели до такава степен са свикнали с мисълта, че туристическите групи просто ще продължат да идват, че никой не го е грижа. А всъщност за България получаваме едни от най-лошите отзиви. Туристите са недоволни както от храната, така и от обслужването – като при лошото старо време. Или с други думи: усещането е много комунистическо”, казва Анабел Лоусън от британската компания „Анданте Травълс”.

Андрей Владов, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *