„Стандард енд Пуърс“ понижи до „негативни“ перспективите пред „ВВ+“ кредитния рейтинг на Турция

В края на миналата седмица агенция „Стандард енд Пуърс“ понижи до „негативни“ от „стабилни“ перспективите пред „ВВ+“ кредитния рейтинг на Турция, посочвайки, че вижда рискове за твърдо приземяване на турската икономика (рязко забавяне на икономическия растеж) и отбеляза, че политическите развития в страната са станали по-малко предсказуеми.

Кредитната агенция посочи, че спадащите валутните резерви, които са необходими за покриване на нетното външно финансиране на страната, показват наличие на кредитна слабост.

Негативните перспективи пред дългосрочния кредитен рейтинг на Турция означават, че ние виждаме вероятност от поне 33% за понижение на рейтинга на страната в следващите 12 месеца, заяви агенция „Стандард енд Пуърс“.

Кредитната агенция също така понижи своите прогнози за растежа на БВП на страната за настоящата и за следващата година до 2,2% от предишна оценка за икономически растеж от 3,4% и подчерта, че повишаващата се несигурност около политическото развитие в Турция може да окаже негативно влияние върху икономическата гъвкавост и върху дългосрочния икономически растежен потенциал.

Решението на „Станард едн Пуърс“ идва в момент на солидно напрежение на т.нар. „развиващи се“ пазари и по-специално на турските финансови пазари, въпреки че Централната банка на страната предприе агресивно повишение на лихвите, за да спре свободното падане на местната валута. В края на петъчната търговия турската лира се търгуваше около 2,2170 за един американски долар, след като в четвъртък поскъпна до 2,2060 и на този етап остава под нейното рекордно дъно от 2,39 за един долар, което беше достигнато на 27-и януари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *