Станишев към Борисов: Има ли пилот в самолета?

Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев по повод скандала за АЕЦ „Белене“. Според Станишев, случващото се в последната седмица може да се опише като „пълен хаос и бардак“. „Шефът на НЕК подписва едно споразумение, министърът на икономиката заявява, че ще го уволни, премиерът казва, че това е последно предупреждение за министъра, това е необяснимо“, категоричен бе Станишев. Той посочи, че трябва да има единна и последователна правителствена позиция. Такава от БСП има, заяви той, цитиран от БГНЕС.

Станишев поиска ясен отговор на три въпроса. Първият е за сигурността на проекта, тъй като българските граждани трябва да са убедени, че той отговаря на най-високите стандарти, в това число и сеизмични. Според Станишев, проектът е разчетен за изключително високи нива при много тежки земетресения. Вторият въпрос, на който поиска да се отговори, е- каква е цената в крайна сметка на АЕЦ „Белене“. „20 месеца не могат да договорят условията, след като нещата бяха достатъчно ясни и подготвени“, категоричен бе бившият премиер. Третият въпрос, който той постави, е как ще бъде гарантиран държавният контрол от 51% от собствеността на проекта и върху вземане на решенията за управлението му при новата структура на партньорите, които влизат в проекта.
Премиерът и неговото правителство имаха досега 21 месеца, за да изяснят позицията по „Белене“ и да вземат едно или друго решение, уточни Станишев. „Тази разкрачена позиция от гьола „Белене“ до това, че без „Белене“ токът в България ще скочи няколко пъти, е характерна за господин Борисов и за ГЕРБ“, подчерта Станишев.

Преговорите с руската „Атомстройекспорт“ за АЕЦ „Белене“ се превърнаха в повод за поредния скандал в България, който показа отсъствието на координираност при взимането на важни външнополитически и икономически решения с огромно значение за развитието на страната. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви във вторник, че уволнява директора на Националната електрическа компания Красимир Първанов, защото е подписал документ без негово разрешение по време на поредния кръг от преговори за изграждането на АЕЦ „Белене“ с руската „Атомстройекспорт“. Трайков подчерта, че изрично е забранил подписването на Допълнение №12, защото е в противоречие с дадения политически мандат от премиера. От своя страна директорът на НЕК Красимир Първанов заяви, че е уведомил за съдържанието на подписания от него документ вицепремиера Симеон Дянков, в чийто ресор влиза енергетиката. Дянков е дал своето съгласие за подписа. Своеобразна точка в спора сложи премиерът Бойко Борисов, който направи забележка на Трайков. „За втори път и това ще е последният път, в който правя подобна забележка на министър Трайчо Трайков. Трети път няма да има“, категоричен бе премиерът в сряда.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *