Станишев: Подслушват политици по нареждане на Цветанов

На пресконференция лидерът на БСП съобщи, че в началото на седмицата е получил на служебната си поща на ул. „Позитано“ 20 шокиращ и скандален материал, адресиран до него, в който има данни за незаконно подслушване в МВР. По думите му в сигнала има много конкретни данни, които лесно могат да бъдат проверени. Според материала от септември 2009 г. досега група в системата на МВР нерегламентирано и противозаконно е подслушвала политици, бизнесмени, магистрати, общественици, хора с изявена гражданска позиция, включително и лидерите на протестите. Сред подслушваните, по думите на Станишев, са:

президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов в периода на създаване на „АБВ“
президентът Росен Плевнелиев при създаване на служебния кабинет,
Ахмед Доган, когато е бил разследван за „Цанков камък“;
лидерите на ДСБ и на „Атака“ Иван Костов и Волен Сидеров;
Симеон Дянков – периодично;
еврокомисарят Кристалина Георгиева – при някои от посещенията й в България;
бизнесмените Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Георги Гергов, Красимир Гергов, Миньо Стайков и Цветелина Бориславова.

Станишев посочи, че според материала и той е подслушван няколко пъти. Ако тази информация се окаже вярна, това ще означава чудовищен, разстърсващ скандал, който ще излезе извън границите на страната, ще означава безскрупулна злоупотреба с власт от най-приближения министър на Борисов, ще означава „български Уотъргейт*“, коментира Сергей Станишев.   Той разказа, че специалната група за подслушване е работила под ръководството на началника на СДОТО – МВР Цветан Иванов, след неговата смяна контролът е поет от Камен Костов, а след него – от Сергей Кацаров. „Според материала схемата за незаконното подслушване е следната – министър Цветанов лично дава нареждания на ръководителя на СДОТО кой да бъде подслушван, без искане за СРС, без резолюции на ръководството на Министерството и без съдебно разрешение. Ръководителят на СДОТО проверява чрез мобилни оператори какви телефони има лицето – номера, апарати, сим карти и спуска задачата на екипа. Служителите проверяват къде се намира обектът в момента и се установява към коя клетка на мобилния оператор е свързан телефонът му. Екипът за подслушване се придвижва към съответното място разполага техника и поставя телефона под контрол“, обясни лидерът на социалистите.
За незаконното подслушване бил използван сив ван „Крайслер Вояджер“, който бил преработен за целта, и при всяка операция се сменяли регистрационните номера. Станишев посочи, че в информацията, изпратена до него, са посочени и имената на служителите, които са изпълнявали поръченията и мотивите за тяхното мълчание. Записите от подслушванията се предоставят на Цветанов, никъде не остава следа, добави той. По-късно Станишев предостави данните на главния прокурор, от когото получил уверението, че ще разпореди незабавна проверка на прокуратурата по отношение достоверността на тази информация. Струва ми се, че Сотир Цацаров беше впечатлен, че в информацията се посочват имена на хора и видовете техника, използвана при подслушването, описа Станишев реакцията на обвинител №1, предаде БТА. Председателят на ДПС Лютви Местан коментира, че не изключва твърденията за незаконно подслушване на политици да се окажат достоверни. Безспорен факт е, че при управлението на Бойко Борисов и Цветан Цветанов използването на СРС-та се увеличи не в проценти, а в пъти, отбелязва Местан, цитиран от предцентъра на парията. При никое друго управление специалният инструментариум на държавата не е бил използван така брутално пряко закона за тяснопартийни цели, смята председателят на ДПС.

*Аферата „Уотъргейт” е свързана с подслушването на седалището на Националния комитет на Демократическата партия в хотел „Уотъргейт” във Вашингтон по време на кампанията за президентски избори през 1972 г. На 27 юли 1974 г. Конгресът на САЩ открива процедура по импийчмънт срещу избрания за втори мандат президент Ричард Никсън. При проведеното разследване той не успява да докаже категорично, че няма нищо общо с подслушването и е принуден да подаде оставка през август 1974 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *