Станишев: Първите признаци на кризата при нас вече се проявяват

Първите признаци на кризата при нас вече се проявяват. Това каза премиерът Сергей Станишев на откриването на икономическия форум „Развитието на България в условията на глобалната финансова и икономическа криза”. Не малко активи се обезцениха, някой сектори в бизнеса се задъхват от липса на поръчки, свиващи се пазари или липса на достъпен финансов ресурс, банките рязко ограничиха своето кредитиране, повишиха лихвите, има случаи на съкращения в производството и във финансовия сектор, намалява и потреблението, защото в среда на неизвестност хората ограничават своите разходи и това ни тревожи, допълни премиерът.
Той посочи, че въпреки това днес България е много по-малко засегната от кризата в сравнение със САЩ и повечето страни от ЕС. На фона на колапса на водещи финансови институции, на цели икономически сектори, дори държави, на фона на прогнозите за отрицателен растеж за 2009 г. на икономиките на почти всички европейски страни, България запазва своята финансова и икономическа стабилност, заяви премиерът.
Запазването на финансовата стабилност и социалната защита са ключовите мерки на правителството срещу ефекта от световната икономическа криза, заяви Станишев по време на форум. По думите му, част от мерките, заложени в антикризисния план на правителството, вече са в действие. Пример за това е отпускането на средства за малките и средни предприятия чрез Българската банка за развитие.
Премиерът обърна внимание на борбата с корупцията и повишаването на ефективността на правосъдната система. Чрез справянето с проблемите в този сектор ще се повиши доверието на чуждестранните инвеститори. Това е и ключово за по-успешното усвояване на еврофондовете.
Ще бъдат осигурени 27 млн. лева за стимулиране на работодателите да запазят работниците си. Освен това 190 млн. лева са предвидени за осигуряването на 50 000 нови работни места. Ще бъдат отделени средства за повишаване на пенсиите, на обезщетенията за безработица и помощите за хората в неравностойно положение.
Валутният борд осигурява стабилността на финансовата ни система, допълни Станишев. По думите му той ще бъде запазен до влизане в еврозоната.
Премиерът бе категоричен, че правителството има готовност да задейства и други антикризисни мерки, ако това се наложи. Според множество чуждестранни анализатори обаче България ще бъде сред водещите икономики в ЕС и тази година.

8 500 души са останали без работа от началото на годината, а безработицата се е повишила до 6.5%, съобщи министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова на икономическия форум в София.

Масларова заяви, че на тази етап е най-важно да се запази постигнатите резултати на министерството относно стимулирането на работодателите да запазват и разкриват нови работни места. Тя представи социалните мерки от плана за противодействие на кризата на правителството. Според нея, с 2.4 пункта са бил намален размерът на осигурителните вноски. На това обаче не можела да се гледа като на „панация“. Емилия Масларова припомни успешния старт на въведената мярка за финансиране на въвеждането на непълно работно време.
По време на икономическия форум управителят на БНБ Иван Искров изказа тезата, че страната ни трябва да бъде предсказуем партньор за чуждите инвеститори, за да могат след възстановяването си да инвестират отново при нас. Той подкрепи тезата на премиера Сергей Станишев, че без финансова стабилност не може да съществува стабилност и в икономиката. Според Иван Искров в бюджета се виждат ясни мерки за подкрепа на бизнеса. Има недопустими опити за поставяне на преден план на правата на длъжник пред правата на кредитора, заяви управителят на БНБ. Искров бе категоричен, че е много важно да се знае, че каквито и промени да предстоят, те ще бъдат в рамките на сегашния монетарен режим. Допълвайки премиера, той изказа мнение, че валутният борд функционира и трябва да се знае, че има политически консенсус за него.

Източник Дарик радио, БТА, БГНЕС
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *