Станишев: Членството ни в ЕС предизвика сблъсък на цени и заплати

Намаляването на данъците и увеличението на пенсиите са част от мерките на правителството за противодействие на ценовия шок, това обяви по време на парламентарния контрол премиерът Сергей Станишев.

Членството на страната ни в ЕС предизвиква сблъсък на цени и заплати, коментира Станишев. Политиката на правителството на догонващо увеличение на заплатите и пенсиите е един от факторите, които косвено стимулират инфлацията, смята той.

Тя, по думите му, е по-ниска от страни като Англия, Испания и Люксембург. В частния сектор възнагражденията са нараснали с 20 процента, посочи Станишев.

Пред депутатите той показа графика, според която през 2007 година е най-стръмен растежът на средната работна заплата в страната.

Станишев направи съпоставка за покупателната способност през 2001-2008 година. По думите преди осем години с една минимална пенсия е могло да се купят 44 опаковки макарони, а сега – 131.

Тогава, по думите му, с една средна работна заплата е могло да се купят 1610 яйца сега с нея се взимали 2600 яйца, обясни Станишев. Тези хора са изостанали в потреблението за последните седем-осем години, коментира пък лидерът на ДСБ Иван Костов, който беше автор на въпроса към премиера за ръста на цените.

Костов не беше доволен от отговора и внесе искане от името на 55 народни представители за разисквания по темата, които бяха насрочени за следващия петък.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *