Станишев: Ще спестим 500 млн. лева

Чрез антикризисния план държавата прави всичко възможно да подпомогне българския бизнес, освен да гарантира финансовата стабилност. Това каза министър-председателят Сергей Станишев пред журналисти при посещението си в Хасково днес.
Изключително важно е да гарантираме стабилността на валутния борд, на фиксирания курс, защото това е начинът да защитим и бизнеса, и доходите на хората, добави премиерът, цитиран от БТА.
То посочи, че от началото на световната финансова криза се старае постоянно да се среща с управители на български фирми и с хората, които работят в тях, за да се запознае с въздействието й и да се обсъдят възможностите на държавата да подпомогне българската икономика. Той добави, че при срещите си с мениджърите на различни предприятия те са изразили мнение, че основното нещо, което държавата трябва да гарантира, е финансовата стабилност на страната, на публичните финанси и на банковата система.
Подкрепяме пазара на труда, добави премиерът и посочи за пример възможностите на оперативната програма „Човешки ресурси“ за обучение и преквалификация на кадрите. Това спестява пари на предприятията в тази трудна ситуация и гарантира заетостта на тези хора, отбеляза Станишев. Той добави, че правителството обсъжда и подготвя допълнителни мерки за използване на средства от Европейския социален фонд, за да се гарантира в по-висока степен заетостта и квалификацията на работещите по по-гъвкав начин. Имаме и подкрепата на Европейската комисия за това, отбеляза Сергей Станишев.
Обсъждаме възможностите за увеличаване на минималната работна заплата, каза още той. И уточни, че след съкращаване наразходите по решение на правителството, ще бъдат спестени около 500 милиона лева. Според него трябва да се прецени какви ще бъдат ефектът и въздействието от тази мярка. Въпросът е да се премери кога ще бъде първата стъпка, затова ще трябват ясни разчети, каза Станишев.
Премиерът отбеляза, че и в Европейския съюз общият стремеж на всички държави е да се ограничаватразходи, които не са толкова важни в този момент, за да се осъществи социално подпомагане и да има солидарност с хората с най-ниски доходи. Станишев поясни, че става дума не само за тези, които са безработни, не само за възрастните хора и хората с увреждания, но и за хората, които работят за минимални трудови възнаграждения.
По-късно премиерът се срещна при закрити врата с представители набизнеса от региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *