Становище с искане за по-големи субсидии изпращат до ЕК земеделци

Съвет за партньорство между земеделските производители на Балканите ще бъде създаден на първата регионална среща за устойчиво земеделие, която се провежда във Велико Търново с участието на представители от България, Румъния и Македония.
За решаване на общи проблеми и обмяна на опит подобни срещи ще се провеждат два пъти годишно, като в следващите дискусии ще участват и земеделци от Сърбия, Гърция и Турция.
Първият форум ще завърши с приемане на общо становище, което ще бъде изпратено до Европейската комисия с настояване за изравняване на субсидиите на земеделците в новите страни членки на Европейския съюз с колегите им в по-старите страни членки. Така ще имаме по-висока конкурентноспособност и равни възможности на европейския пазар, посочи председателят на УС на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов.
Той подчерта, че всички присъстващи на срещата приемат стачката като крайна мярка за решаване на проблемите. Тя, разбира се, не е изключена като вариант да защитим интересите си, но ако се създаде стачна ситуация, не бихме си позволили тя да бъде пренесена на границата, което би възпрепятствало свободното движение на стоки, заяви Цветанов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *