Старите коли на склад без ДДС

Ще спестите данъка, ако регистрирате автомобила след 1 януари

Старите коли, които вече са внесени от Евросъюза, ще бъдат без ДДС, ако оформите документите след 1 януари. Това става ясно от указания на Агенция „Митници“ за облагането на стоки, които на 1 януари са на път или дори вече се намират на територията на страната. След Нова година всички тези стоки ще се облагат по новите правила на ЕС.

Голяма част от старите коли в автокъщите са внесени в България под режим временен внос. Така за тях ДДС не е платено, а налогът трябва да се плати при продажба на колата на крайния клиент. Но от датата на членството ни в ЕС тези коли вече ще бъдат обмитявани по новите правила на общността. За доказателство, че автомобилът е произведен в страна от ЕС, ще се признава талонът му. Ако автокъщата не е регистрирана по ДДС, налог въобще няма да се плаща. Ако пък е регистрирана, данък ще се плати само върху разликата между продажната и покупната цена на колата.

Въпреки че ДДС за старите коли от 1 януари няма да има или ще бъде в малък размер, акцизът за мощните автомобили остава. Този налог се плаща за коли над 120 kW и трябва да се внесе в митницата. В агенцията ще събират и новите екотакси за регистрация на стари коли. Ще има и облекчения за инвалиди, като екотаксата за регистрация на автомобили на хора с увреждания ще бъде значително по-малка.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *