Старите коли поевтиняха с 1000 лева

Народът се юрна да купува возила втора ръка, скочиха и продажбите на нови

Цените ще паднат още до 2 месеца, прогнозират търговци

Въпреки че сме вече европейци, трайна остава тенденцията да караме трошките на Запада. Само за миналата година в страната ни са внесени над 142 хил. автомобила втора ръка. Най-малко толкова ще са регистрираните и през 2007 г. Факт е обаче, че растат и продажбите на нови автомобили. Така само за този януари сме купили 546 автомобила повече – 3067, отколкото през същия месец 2006 г. – 2521.

От рано сутринта търговията на стари коли на борсите в Горубляне върви с пълна сила

Само месец след присъединяването на България към Европейския съюз дългоочакваното поевтиняване на автомобилите втора ръка е вече факт. Цените на старите коли по автокъщите в страната паднаха с 800-1000 лева. Причината за това е премахването на ДДС при вноса от 1 януари. Така страната ни избягва двойното данъчно облагане, защото за внесената кола вече е платен ДДС в Евросъюза.

Падането на цените пък предизвика истински бум на пазара, хвалят се търговци. „Купуват като луди – все едно, че утре ще свършат“, коментира шефът на автокъща „Кресида“ Койчо Иванов. Стагнацията на пазара по Коледа вече е само лош спомен за търговците. Българинът е пощурял и обикаля автокъщите. Но всички търсят автомобили, внесени след Нова година, защото са по-евтини, твърди и бизнесмен от Горубляне. Според него цената ще пада още. Най-рано след 2 месеца ще се почувства сериозното поевтиняване. Причината е, че сега близо 70-80% от стоката на автоборсите е отпреди Нова година. За да могат да я пласират, търговците се опитват да задържат цените високи. Така колите, докарани от чужбина в последния месец, са с надути цени, твърдят продавачи.

„Предпочитам да сваля малко и да загубя, но да си върна вложените пари и да продължа напред“, казва Койчо Иванов.

„Всички искат да свалим цените, ама никой не ни пита колко ни бърка в джоба това“, нервно коментира друг търговец на Горубляне, докато лъска с парцал изложения автомобил. Според него нашенецът изобщо не се интересува каква кола купува, а само за колко я купува.

Все още неизяснен остава и въпросът ще връща ли държавата платения ДДС. Преди време председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили Анастас Тодоров бе категоричен, че вече било договорено с министъра на финансите Пламен Орешарски държавата да върне разликата от събрания данък и това, което се плаща сега. Така, по предварителни разчети, от хазната трябва да излязат около 100 млн. лева. Никой от финансовото ведомство обаче не коментира твърдението. „Държавата е като мутрите – иска само да лапа. Не вярваме, че ще ни върнат парите“, категорични са продавачите на Горубляне.

За да са сигурни, че няма да влязат вътре с парите, все повече автокъщи работят по поръчка. „Искаш кола, даваш капаро. Така сме сигурни, че ще се продаде и няма да сме на загуба“, казват собственици на борси. След като паднаха границите с Европа и пътуваме безпроблемно в ЕС, много българи тръгнаха сами да си докарват коли. Така със сигурност ще ви излезе по-евтино и ще си докарате това, което ви харесва. Но има и много рискове, защото не познавате борсите и търговците в Европа.

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *