Стартира първата оперативна програма по линия на еврофондовете

1,214 млрд. лева е бюджетът на първата от седемте оперативни програми по линия на структурните фондове на ЕС, чийто старт официално бе обявен днес. Програмата „Развитие на човешките ресурси 2007-2013” все още не е одобрена от Брюксел, но се надяваме това да стане много скоро, каза министърът на финансите Пламен Орешарски.

Целта на оперативната програма е да се подобри качеството на живот чрез подобряване на човешкия капитал, постигане на високи нива на заетост, повишаване на производителността, достъп до качествено образование и учене през целия живот, както и засилване на социалното включване.

За това и в програмата има три междинни звена – Министерството на образованието и науката, Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане.

38 000 човека ще бъдат включени в програмата за обучение за придобиване или повишаване на квалификацията в частта, която ще се изпълнява от Агенцията по заетостта.

Бюджетът на грижа за семейна среда е около 30 млн. лева и целта е да се подобри услугата социален асистент и да се развие друга услуга – домашен помощник.

Чрез Министерството на образованието и науката ще получат помощ 30 висши училища. Целта е да се засили интересът на младите хора към реализация в сферата на образованието и науката.

Около 30 хиляди деца ще бъдат включени в програми за училищни и извън класни дейности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *