Стачки сковават Гърция

Гръцките синдикати започват седмица на протести срещу икономическата политика на правителството и реформите в пенсионното осигуряване, съобщи в. „Етнос“.

Стартът в първия ден от седмицата дават служителите в гръцкото Министерство на заетостта с 24-часова стачка. Апогеят на протестите е във вторник, за когато е обявена 24-часова национална стачка, подкрепена от синдикатите в държавния и частния сектор В сряда щафетата ще поемат търговците и частните производители, които ще затворят магазините и работилниците си за 24 часа.

В протеста участват и работещите в метрото, които вече са обявили няколкочасови спирания на работата за понеделник и вторник. В националната стачка в Гърция ще вземат участие държавните служители, данъчните служби, служителите в застрахователните и осигурителните фондове, работещите в общинската администрация, преподавателите в началните, средните и висшите училища. С минимален състав ще работят държавните болници. Ще стачкуват също банковите служители, работещите в общински и частни фирми, журналистите и съдиите. Утре ще бъдат затруднени и пътуванията, тъй като стачкуват гръцките железничари, както и персоналът на крайградската железница и трамваите. Само в пиковите часове пък ще работят тролеите и градските автобуси. Гръцката авиокомпания Олимпик ще изпълнява във вторник само по един полет на направление, а Егейските авиолинии отменят общо 23 полета. На котва ще останат и корабите в пристанището Пирея заради стачката на механиците, затворени ще останат и търговските пристанища в цяла Гърция заради участието на пристанищните служители в общата стачка.

Сред синдикалните искания на фигурират увеличаване на необлагаемия годишен доход до 15 000 евро (плюс 5000 евро за всеки неработещ член в семейството), отпускане на помощи за отопление в размер на 600 евро за хора с годишен доход под 12 000 евро и 300 евро горивни помощи за хората с доходи от 12 000 до 15 000 евро годишно, както и намаляване на ДДС върху стоките за масова употреба. Нова програма за стачни действия и вероятно променени искания се очаква да съобщят днес работещите в Метрото, след като съдът обяви за незаконни всички протести, които синдикатите бяха набелязали по-рано.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *