Стерлингът се срина, еврото под натиск, златото поскъпна

Доларът скочи до едноседмичен връх срещу йената и нарасна срещу еврото, получавайки подкрепа от печалбите на Уолстрийт при относително спокойния ден що се отнася до геополитиката.

„Зелените“ пари паднаха по-рано при излезлите без промяна данни за продажбите на дребно в САЩ през юли, което предполага, че Федералният резерв няма да бърза да повиши скоро лихвите, коментира bnr.bg.

След публикуването на доклада еврото скочи до едноседмичен връх срещу долара. След това обаче американската валута се възстанови при слаба търговия и докато акциите на Уолстрийт затваряха на по-високи нива. За някои дилъри дори невзрачния резултат за продажбите на дребно не означава непременно беда за долара.

Данните в сряда показаха, че продажбите на дребно, които нараснаха с 0.2% през юни, са били възпрепятствани за втори пореден месец от спада на постъпленията при дилърите на автомобили, както и от слабите продажби на мебели, електроника и домакински уреди. Стойностите за юли са най-слабите след януари. Предварителните прогнози на икономистите бяха за растеж от 0.2%.

Съотношението долар/йена нарасна до едноседмичен връх от 102.54, а през нощта се търгуваше на 102.41. Йената е в защитни позиции и заради данни от Япония показали спад на БВП през второто тримесечие с 6.8%, който е най-големия след март 2011 година, когато имаше земетресение и цунами. Причината за понижението сега е повишението на данъците върху продажбите, които навредиха на разходите на домакинствата. Спадът на БВП е малко по-малко от прогнозираните 7.1%, но все пак ще оказва натиск върху централната банка да приеме нови облекчения през следващите месеци.

Евро/долар скочи на 1.3415 след данните за продажбите на дребно, но през нощта беше на 1.3365. По-рано през деня единната валута падаше заради данни от еврозоната показали спад на фабричното производство с 0.3% през юни след спада от 1.1% през май.

Стерлингът се срина след доклад на Английската централна банка прогнозиращ слаб растеж на заплатите през следващите месеци, което накара пазарите да отложат очакванията си за повишение на лихвите за началото на следващата година. Паундът слезе до четири седмично дъно под 1.67 срещу долара и е далеч от върха през юли на 1.7192, който е най-висока стойност след края на 2008. През нощта котировките бяха 1.6687.

Растеж на златото след разочароващите данни за продажбите на дребно в САЩ

Златото нарасна в сряда след невзрачните данни за продажбите на дребно, които показаха загуба на скорост в американската икономика и намалиха опасенията за по-ранно повишение на лихвите на Федералния резерв. Металът обаче остава в тесен рейндж, тъй като напрежението в Украйна и Ирак намаля и това помогна на борсовите индекси в Европа и САЩ.

Министерството на търговията обяви, че продажбите на дребно са останали без промяна през юли, отчасти заради спада за втори пореден месец на постъпленията при дилърите на автомобили. Данните през юли са най-слабите след януари.
Анализатори споделиха, че златото вероятно ще остане в рейндж в краткосрочен план, освен ако няма драматична промяна в световната икономика или в геополитиката. Спот цената в края на деня беше 1312 долара за тройунция.

Положителните данни от САЩ, в това число икономическият растеж през второто тримесечие и ръста на заплатите, породиха спекулации, че ФЕД може да повиши лихвите по-рано от очакваното, което пък би намалило привлекателността на златото като средство за защита. В същото време търсенето от най-големия потребител Китай остава слабо. Липсата на стабилно търсене от физическия сектор прави трудно поддържането на растежа, а също означава и че подкрепата е слаба в случай на спад на цената.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *