Стив Ханке: България трябва да запази валутния борд

Винаги съм препоръчвал България да запази участието си във валутния борд и да остане неформална част от еврозоната, като левът бъде разклонение на еврото, коментира проф. Стив Ханке, преподавател по приложна икономика в университета Джонс Хопкинс, в предаването Boom&Bust на телевизия Bulgaria On Air.

У нас Ханке е известен като „бащата на валутния борд“.

Това, което трябва да погледнете като доказателство, е Гърция или Кипър, посочва той. „Гърците искаха да влязат в еврозоната и да бъдат част от нея, защото вярваха, че ЕЦБ ще им даде пари, ако са в беда. Забелязахме, че гърците нямаха никаква фискална политика – причината и за този огромен дефицит, тази огромна лудост, която се случи.”

Ханке изтъква, че ако погледнем България след 1997 г., нивото на публичния дълг се движи все по-надолу. „Може би е едно от най-добрите представяния, едно от най-ниските в цяла Европа. И независимо какво правителство имате – дясно, ляво или центристко – откакто България е във валутния борд, фискалната политика е много добра и постоянна”, обяснява той.

По думите му сега има малко по-голям дефицит, като основната причина за това е занижената дисциплина от страна на централната банка.

На въпрос какво е състоянието сега на банковата система в България, Ханке отговори, че никой не знае точно какво е.

„Не знам защо БНБ не направи това, което препоръчах, а именно всеки месец да публикува акаунт на всяка една финансова институция в България. Причината за това е, че не се доверяваме изцяло на БНБ. Сега хората, народът трябва да наблюдава действията на всяка банка и това става чрез следене на сметките, на обслужените заеми, на нивото на ликвидността. Черният облак над КТБ обикаля още и над другите банки. Най-вероятно БНБ не е трябвало да дава въобще лиценз на КТБ”, коментира той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *