Стив Ханке: Гръцката икономика е като излязла от Алиса в страната на чудесата

Гръцките икономии са мит, като държавата продължава да харчи далеч повече от всяка друга в Европейския Съюз, коментира проф. Стив Ханке, директор на Института за приложна икономика в университета „Джон Хопкинс“, пред CNBC.

„Трябва да разсея представите, които имат хората за т. нар. гръцки икономии. Ако пресметнете бюджетните разходи на Гърция на глава от населението, те са на стойност почти 8 100 евро на човек. В еврозоната средният им размер е 6 100 евро. На практика разходите са 20% по-високи, отколкото средните за 28-те страни от ЕС и с 60% над тези в 16-те държави, които се присъединиха към общността след Маастрихтското споразумение от 1993 г.“, подчертава Ханке.

Според него „идеята, че в Гърция се правят икономии, е нещо като икономика, излязла от „Алиса в страната на чудесата“. Реалността е, че гръцкото централно правителство е огромно и раздуто в сравнение с тези други европейски страни“.

Ханке добавя, че цялата гръцка икономика на практика е затворила врати с налагането на капиталов контрол в началото на тази седмица.

„85% от паричното предлагане в Гърция минава през търговските банки. А в момента те са затворени. Това означава, че цялата икономика е затворена. Ако Европейската централна банка не отпусне допълнителна спешна ликвидност за гръцките банки, те няма да могат да бъдат отворени и цялата икономика на Гърция ще се срине“, прогнозира Ханке.

Той посочва, че „правилата на ЕЦБ са такива, че не могат да се отпускат заеми на фалирали банки. А според моите изчисления гръцките банки са в несъстоятелност. Има колосална бъркотия в банките, а те са основата на икономиката. Ако те не дават пари и кредит, гръцката икономика загива“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *