Стойнев: Държавата да намери нови пазари на производителите

В момента в 20 перспективни и бързо растящи пазари от Азия, Близкия Изток и Африка, чакат Министерството на икономиката да отвори служби за търговско-икономически връзки.

Бързата реакция на новия министър е задължителна, защото може да бъде една от мерките за компенсиране на българските производители на зеленчуци и млечни продукти заради изгубения пазар в Русия. Това заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в официално изявление, информира bTV. „Говоря за пазари, сред които, Обединените арабски емирства, Оман, Саудитска Арабия, Катар, Иран, Ирак, Алжир, Тунис, Пакистан, Армения, Туркменистан и Монголия. Това са страни, в които държавната воля за насърчаване на двустранните търговски отношения е ключова. Затова като министър на икономиката поисках допълнителен бюджет и щатни бройки за отваряне на търговски представителства на България там”, коментира Стойнев. По думите му новото ръководство на министерството трябва бързо да довърши изпращането им с конкретни задачи. „Да не се успокояваме с факта, че забраната за внос засяга само около 2% от нашия износ към Русия. Това са десетки хиляди работни места. Много по-рискови са обаче непреките ефекти. Стотици български производители на зеленчуци и млечни продукти ще пострадат, тъй като ще се окажат под натиска на големите субсидирани европейски производители.

След забраната да работят на руския пазар те ще търсят реализацията на продуктите си на други близки пазари – включително и на българския, където ги чакат големите европейски търговски вериги”, предупреди Драгомир Стойнев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *