Стойнев обеща повече директна подкрепа за бизнеса в новата програма „Конкурентоспособност“

Акцентът в новата оперативна програма „Конкурентоспособност“ е повече директна подкрепа за българския бизнес. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на дискусия за новите оперативни програми, цитиран от БТА.

Сред другите акценти на програма министърът открои технологичното обновление, въвеждането на международни стандарти, интернационализация, помощ при износа.

Стойнев съобщи, че средствата по новата програма остават същите – става дума за над 1 млрд. евро. Договорихме повече средства в сферите, в които има най-голяма необходимост, допълни министърът. Той съобщи, че в новата програма финансовият инженеринг не изчезва, а остава като елемент на отделните
приоритетни оси.

Стойнев посочи, че целта през новия програмен период е опростяване на административните процедури, те да бъдат прозрачни, да има конкуренция между проектите, каза министърът.

Той подчерта, че е необходимо средствата да се усвояват по най-бързия и правилен начин, така че ефектът от проектите да бъде много по-голям от това, което се залага.

Заместник-министърът на земеделието Явор Гечев съобщи, че целта на Програмата за развитие на селските райони през следващия програмен период е да съдейства за повишаване на БВП в секторите, които обхваща. Досега са вложени страшно много средства, а БВП от земеделие не е пораснал, отбеляза министърът.

По отношение на програмата Гечев посочи, че става дума за над 2 милиарда еврофинансиране на по-малки проекти, които обаче по думите му са в огромен мащаб. Гечев посочи, че в програмата има
много социални елементи и елементи на регионално развитие, а целта е поне малко изравняване на стандарта на живот на селските с градските региони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *