Стоковите валути от доларовия блок на няколкоседмични върхове

Йената се задържа близо до едноседмичното дъно спрямо еврото и долара рано в понеделник, достигнато миналата седмица, когато валутата понесе загуби, след като американските акции поскъпнаха, защото инвеститорите отдадоха лошите резултати от икономическите данни за САЩ на тежките метеорологични условия през периода.

Доларът купуваше 102.65, докато еврото се разменяше за 139.79, като и двете валути достигнаха върхове, последно виждани в края на януари. Спрямо зелената валута, еврото се търгуваше за 1.3623 долара, недалеч от едноседмичния връх на 1.3649, достигнат в петък.

Миналата седмица две основни събития разочароваха пазара, едното от тях беше прегледа на политиката на ЕЦБ, а другото данните за неселскостопанската заетост в САЩ, като никое от тях не представи нови следи за евентуалното бъдещо движение на пазара.

Въпреки ръста от 113 000 нови работни места в САЩ, тази бройка бе доста далеч от очакваните 185 000, но данните не бяха толкова лоши, че да повлияят драстично върху решението на Фед за намаляване на стимулите.

Оптимистичен резултати за икономиката на САЩ донесоха данните за равнището на безработицата, която е спаднала до 5- годишно дъно на 6,6%, въпреки факта, че доста американци все още са записани в бюрото по труда като активно търсещи работа.

Данните за пазара на труда в САЩ бяха публикувани след заседанието на ЕЦБ, на което централната банка не предприе нови действия, но сигнализира, че такива може да се очакват следващия месец, в случай, че новите вътрешни прогнози покажат по- нататъшно влошаване на инфлацията.

Всичко това остави долара, еврото и йената до голяма степен на същите нива както миналата седмица. Тези седмица търговците ще очакват първото изявление на председателя на Фед Джанет Йелън пред Конгреса, както и данните за икономическия растеж в еврозоната за пресни следи за състоянието на икономиката.

За сравнение стоковите валути от доларовия блок реализираха печалби, като и австралийският, канадският и новозеландският долари записаха най- добрите си печалби на седмична база за последните 5 месеца.

Австралийската валута поскъпна, след като от централната банка на страната се отказа от опитите за обезценяване на валутата, докато оптимистични местни икономически данни помогнаха на кандаския и новозеландския долари.

Данните в петък показаха, че Канада си е възвърнала 29 400 работни места от изгубените 44 000 през декември, докато равнището на безработицата е спаднало до 7,0% от 7,2%, омаловажавайки приказките за евентуално понижение на лихвите от централната банка.

Това помогна на канадския долар да достигна най- високото си ниво за последните две седмици на 1.0968, като последно един американски долар се разменяше за 1.1039 канадски.

Австралийският долар път се разменяше за 0.8948 американски долара, недалеч от 4- седмичния връх на 0.8999, достигнат в петък , докато новозеландската валута се търгуваше за 0.8277 долара, близо до 1- и половина седмичния връх на 0.8297 долара.

Златото поскъпна, след по-слабите от очакваното, данни за пазара на труда в САЩ

Златото поскъпна в петък, след като данни показаха, че създаването на нови работни места в САЩ се е забавило рязко през последните два месеца, разпалвайки спекулации, че забавящото се икономическо ускорение ще принуди Фед да запази икономическите стимули на сегашните нива.

За седмицата златото бе на печалба от почти 2%, записвайки най- големите си седмични печалби за последните 5 седмици, след като бе подсилено ръст в търсенето на безопасни активи, предизвикан от спада на валутите и активите на развиващите се пазари.

Кюлчетата, обаче, не успяха да се задържат до върховете, достигнати в петък, след като неселскостопанската заетост в САЩ се увеличи с 113 000 работни места миналия месец, след оскъдния ръст от едва 75 000 през декември.

Печалбите на метала бяха ограничени от ръста от почти 1% на индекса S&P 500, след като очакванията за по- нататъшна икономическа сила компенсираха слабите резултати на пазара на труда, които от части бяха обяснени с лошите атмосферни условия през периода.

Спот цените нараснаха с 1,2% до 1267.01 долара за тройунция, оставайки близо до 2- месечния връх, достигнат след излизането на данните за пазара на труда в САЩ.

Американските фючърси върху злато с доставка през април поскъпнаха с 5.70 долара до 1262.90 долара за тройунция, при обем на търговията около 20% под 250- дневната пълзяща средна.

Миналата седмица от Фед решиха да намалят размера месечно изкупуваните облигации с 10 млрд. долара, придържайки се към плана си да намалят допълнителните икономически стимули въпреки неотдавнашната нестабилност на развиващите се пазари.

Цените на златото са нараснали с около 5% от началото на годината, въпреки че инвеститорите продължават да считат скорошните смесени икономически данни и сътресенията на развиващите се пазари за недостатъчни да наранят глобалното икономическо възстановяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *