Стотици държавни служители жертва на политическата метла

От БСП са запознали националния омбудсман с над 200 случая на уволнения, с които според левицата, се нарушават правата на граждани.

Документът е представен от комисията за защита на правата на членовете и симпатизантите на БСП и други граждани срещу политическо преследване към Националния съвет на БСП. Това обяви след срещата с омбудсмана Младен Червеняков, цитиран от БТА. Той уточни, че ставало дума за 22 от общо 28-те директори на областните дирекции на МВР, всички ръководители на областните земеделски служби, повечето от ръководителите на регионалните управления по горите, много лесничейства, както и за почти всички служби за социално подпомагане.
Според Червеняков почти няма звено в страната, което да не е засегнато от това и става дума не само за членове на БСП и на партиите от бившата тройна коалиция, но и за такива, които никога не са членували в политическа сила. Червеняков каза, че имало случай, в който служител е получил заповед за уволнение, само защото не се е съгласил да стане член на ГЕРБ.
Главният секретар на омбудсмана Борислав Цеков каза, че подобни сигнали идвали и от други източници и по всеки ще бъде направена проверка. Беше поставен и въпросът за опит за посегателство върху независимостта на регулаторни органи в България, съобщи Цеков.
Говори се за закриване и съкращаване на независими регулаторни органи, за да се реализира икономия, обясни той. По тази тема омбудсманът също щял да се произнесе. От този въпрос, според Цеков, се интересували и европейски институции.
Румен Петков коментира, че законът за отбраната и въоръжените сили също създава възможност за масови уволнения. Според него се орязват правомощията на началника на отбраната и част от тях се прехвърлят върху новата фигура – постоянен секретар.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *