Стотици недоволни протестираха под мотото ”Върнете ни гласа”

Над 500 души в социалната мрежа заявиха, че си искат гласовете обратно, а близо 100 го казаха на глас пред ЦИК.
Мирното шествие премина по булевард „Витоша“ в посока сградата на Народното събрание, на чийто първи етаж се помещава Централната избирателна комисия, където протестът приключи. Организаторите са в инициативния комитет обявиха  вчера на брифинг, че протестът е за всички граждани, които се чувстват омърсени от тези избори и призоваха кандидатите да се оттеглят, защото се е видяло, че се е случила измама с вот, съобщи БГНЕС.
Под мотото „Върнете ни гласа“ и развели българския трибагреник излезлите на протеста днес поискаха да бъдат спазени техните граждански и политически права и да не бъдат манипулирани изборите.  Протестът събра младежи, представители на неправителствени организации и рокери от клуб „Велика България“ в едно общо шествие.  Нямаше засилен полицейски контрол. Протестиращите скандираха: „Елате с нас, протестът е за вас“.
Радослав Стоянов, един от организаторите на събитието, бе категоричен, че няма политическа ангажираност към никоя партия. Пред „Хоризонт“ той заяви, че според него това са най-опорочените избори през последните години.
Инициаторите на протеста повториха вече изговорените от други организации изборни нарушения, но акцентираха специално на т.нар. „забранителен списък“, който остави мнозина без право на глас.По информация на вътрешното министерство бяха отписани и включени в „забранителния списък“ над 440 хил. души, които не могат да се допишат в изборния ден, посочиха несъгласните. Самите те смятат, че гражданите в този списък, които покриват изискванията на закона, но не са били допуснати да гласуват, са над 100 хил. души. Причината за този абсурд те виждат в МВР, което е подало погрешна информация към ГРАО.
Междувременно стана ясно, че има отлив на желаещи да участват в Секционните избирателни комисии на изборите в неделя. Само в Пловдив 16 процента от действащите членове са подали молба да бъдат изтеглени. През цялата седмица партиите в града прозвъняваха по телефона всеки един от близо 4000 души с молба да се явят и на балотажа. До този момент 600 души са заявили, че няма да се явят на втория тур тази неделя. В началото на седмицата отказалите се наброявали 100 души, но само през вчерашния ден нови 500 са потвърдили, че няма да отидат на изборите, съобщи bTV.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *