Стотици сейфове и много пари изплуват по японското крайбрежие

 
Всеки от тях може да съдържа спестяваните цял живот средства от някого. Множество сейфове изплуват на по крайбрежието в района на опустошителното цунами, а полицията се опитва да намери техните собственици, което е уникален проблем в страна където много хора, особено по-възрастните, все още кътат парите си вкъщи. По някои оценки около 350 млрд. долара не са в обръщение. Японците наричат тези скрити пари „гардеробни спестявания.“
Огромната операция по разчистването на стотиците километри засегнато крайбрежие в североизточната част на страната включва и деликатната задача по отделянето на ценните неща от боклуците. Разчистващите останките работници и местни жители все повече се натъркват на пари и заключени сейфове.
Намирането на собствениците на изгубените сейфове само по себе си е достатъчно трудно, а когато става въпрос за пачки банкноти в пликове, необозначени чанти, кутии и мебели нещата изглеждат направо невъзможни.
Броят на появилите се на брега сейфове само в Офунато е отражение на населението на района. В префектура Иуате, където се намира този рибарски град, близо 30% от хората са на възраст над 65 г. Мнозина от тях държат парите си вкъщи по навик и за удобство. Този навик, изграден у хората вероятно се дължи на ниските лихвени проиценти в страната, които не могат да накарат хората да държат парите си в банките.
Както в Иуате, така и в префектура Мияги полицията съобщава за предаването на много голям брой сейфове и пари в брой.
В доклад на Централната банка на Япония от 2008 г. се казва, че повече от една трета от издадени банкноти от по 10 000 йени (118 долара) всъщност не са в обръщение. Това означава, че около 30 трлн. йени, или 354 млрд. долара по настоящия обменен курс, са скътани.
Смята се, че жертвите от цунамито са над 25 000 и много от сейфовете могат да не бъдат потърсени. Според законите в Япония, властите трябва да съхранява намерените вещи в продължение на три месеца. Ако собственикът не потърси загубеното си имущество в този срок, този който го е намерил става негов притежател, освен ако в него не се съдържа нещо, което да указва самоличността на собственика като адрес. Ако нито собственикът, нито този, който го е намерил, го потърсят, тогава имуществото става собственост на държавата. Всички оцелели, които потърсят сейфовете си обаче ще трябва да имат доказателства, че са техни.
 

 
Финанси
 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *