Страната ни вече е в рецесия

Общият поглед върху първите страници на вестниците показва, че две основни теми присъстват в днешната преса – изборните анализи и факти и официалното съобщение на статистиката, че страната ни вече е в рецесия.

От „24 часа“ ще научите, че внучката на Живков Евгения Живкова не иска да е кандидат-депутат нито като водач във Враца, нито като втора в София. Мажоритарно избиран в Пловдив отказва да бъде и министърът на културата Стефан Данаилов.

В. „Монитор“ избира за водещо заглавие „Ресурсът на ГЕРБ е изчерпан“, като цитира шефа на агенция „Скала“ Цветозар Томов. Според него резултатът, който ГЕРБ има на евровота, максимално ще се доближава до този от пети юли. Все пак социологът прави уточнението, че по-точни прогнози ще могат да бъдат направени, когато партиите обявят листите си.

От в. „Дневник“ научаваме, че ОССЕ изпраща наблюдатели у нас за изборите, и уточнява, че подобни мисии са изключително редки в други европейски държави, а поводът е притеснението за политическия климат у нас и опасенията за купуването на гласове.

В. „Делник“ пък е със заглавието „Каракачанов пак се цани при Ковачки“. В статията се обяснява защо се стигна до разпада на коалицията „Напред“ и какви са плановете на отделните вече партии оттук-нататък.

Във всички вестници темата за рецесията се разглежда под различен ъгъл

„Сега“ просто съобщава „И България официално навлезе в рецесия“. Вестникът цитира президента Първанов, според когото страната ни вече се нуждае от втори антикризисен план.

„Стандарт“ обединява две теми в заглавието си, което гласи „Затъваме с фанфари“. Става дума за заключението на официалната статистика, че страната ни е в рецесия и вчерашния отчет на правителството. Според „Стандарт“, сега страната ни прилича на „Титаник“, на който, докато потъва, оркестърът свири валс, визирайки хвалбите на Кабинета за успешния мандат.

Същата тема извежда в заглавие и в. „Дума“ с уточнението, че, въпреки че страната ни е в рецесия, спадът ни е най-малък в Евросъюза.

„Кризата изяде дивидентите“, констатира „Пари“ и пояснява, че заради несигурната икономическа перспектива, публичните компании ще се принудят да си спестят раздаването на дивиденти през тази година.

За „Новинар“ водещо заглавие е „Пламен Галев тръгва на лов“ с уточнението, че в понеделник дупнишкият бизнесмен излиза от ареста и започва лов на избиратели с предизборната си кампания.

За „Труд“ водеща тема от първа страница е, че вече ще се женим с брачен договор след вчерашното решение на народните представители да запишат брачните договори в Семейния кодекс. Изданието отделя за различните аспекти на това решение втората и третата си страница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *