Страната ни имала много добри макроикономически показатели

Лидерите на страните от ЕС се събраха в Брюксел на неформална среща, за да търсят по-голямо единство по мерките за борба с финансовата криза, предаде БНР.
Срещата се провежда в условията на нарастващо напрежение между част от старите и новите страни-членки, заради тенденции към протекционизъм в Западна Европа.
Премиерът Сергей Станишев е поискал подкрепа от своите колеги от останалите страни от Централна и Източна Европа, България възможно най-скоро да бъде приета в подготвителния механизъм за присъединяване към зоната на евро, наречен ERM2.
Станишев съобщи това след минисреща на върха, по време на която девет централно и източноевропейски страни поискаха всички мерки и действия срещу икономическата криза да се осъществяват в дух на солидарност между 27-те страни-членки.
Българският премиер добави, че страната ни има много добро макроикономически показатели и приобщаването й към механизма ERM2, ще бъде допълнителна възможност за стабилизиране на националната икономика и ще даде силен позитивен сигнал към бизнеса и чуждестранните инвеститори.
Еврокомисарят по разширяването Оли Рен каза, че Европа има нужда от политика, която да възстанови икономиката. „Напълно наясно съм с безпокойството на европейците за работните им места и благосъстоянието им. Затова трябва да създадем икономическа политика, която да стимулира икономиката ни и да насърчава създаването на работни места. Имаме нужда от политика за възстановяване на икономиката, но със сигурност не трябва да превръщаме разширяването на ЕС в изход от нашите вътрешни икономически и социални проблеми“, каза еврокомисар Оли Рен. Той добави, че процесът на разширяване на ЕС е бил от полза и за новите и за старите страни-членки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *