Страните от АТИС постигнаха съгласие за зона за свободна търговия

Страните от организация Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) се договориха да придвижат работатапо споразумение за свободна търговия в района, предадеDPA,позовавайки се на китайската агенция „Синхуа“.

Министрите, отговарящи за търговията в страните от АТИС, садоговорили „пътна карта“ за проучване на възможностите засъздаване на Азиатско-Тихоокеанска зона за свободна търговия(АТЗСТ), посочи „Синхуа“.

„След министерската среща в Пекин приехме общо комюнике ибяха утвърдени редица инициативи за сътрудничество“, обяви преджурналисти китайският външен министър Ван И, цитиран от ТАСС. „На срещата обсъдихме въпросите за създаване наАзиатско-Тихоокеанско партньорство и много други теми, по коитопостигнахме съгласие“, отбеляза той.

Ван И каза, че участниците във форума са се договорили пошест точки, сред които укрепване на сътрудничеството и взаимното доверие за дългосрочното развитие на Азиатско-Тихоокеанскиярайон, създаване на открита икономическа среда и продължаване на курса на икономическа интеграция за създаване наАзиатско-Тихоокеанска зона за свободна търговия.

Един от важните въпроси на срещата беше засилването насътрудничеството в борбата с корупцията, подчерта китайскиятвъншен министър.

АТИС е създадена през 1989 г. като инструмент за мирнорешаване на икономически, социални, екологични и други проблемив Азиатско-Тихоокеанския район. Дейността на организацията сеосновава на принципа на консенсуса. В нея членуват 21 страни,сред които Русия, САЩ, Австралия, Канада, Китай, Япония,Малайзия, Филипините и Южна Корея. Заедно те представляват надполовината от световната икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *