Страните от Г-17 ще предприемат мерки срещу промените в климата

Държавите с най-развита икономика, които генерират и основните количества парникови газове, поеха ангажимент да обединят усилията си за борба срещу климатичните промени, но не успяха да се договорят за конкретни критерии за намаляване на емисиите на въглероден двуокис и други замърсители, предизвикващи промени в климата, съобщи Асошиейтед прес.

В заседанието през последния ден на срещата на високо равнище на страните от Г-8 участваха и лидерите на още осем от най-мощните в икономическо отношение страни като Индия и Китай, както и представители на ЕС – т. нар. Г-17. Постигнато бе съгласие да се подкрепят усилията на ООН до края на 2009 г. да бъде сключен нов световен договор, който да замени сега действащия Протокол от Киото.

„Лидерите на основните икономики в света – развити и развиващи се – поеха ангажимент да се борят срещу климатичните промени и да поемат общи, но диференцирани отговорности“, се казва в приетия заключителен документ.

Вчера лидерите на Г-8 обявиха своята инициатива да намалят наполовина емисиите на парникови газове до 2050 г. Китай и Индия отказаха да подкрепят тази формулировка, тъй като според тях тя не възлага конкретни отговорности върху най-богатите държави в света. Затова съдържащите се в декларацията на Г-8 цели в сферата на борбата срещу климатичните промени не фигурира в декларацията, подписана от участниците в Г-17.

Участниците в Г-17 генерират 80 на сто от парниковите газове в света, посочва АП. В челната тройка по количество въглероден двуокис, отделян в атмосферата, са САЩ, Китай и Индия.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *