Страните от еврозоната подготвят механизъм за финансова подкрепа за Гърция

Някои от правителствата на страните от еврозоната, сред които Франция и Германия, подготвят механизъм, за да окажат финансова подкрепа на Гърция, съгласувайки действията си с европейските институции, твърди в електронното си издание в. Монд.
Тези страни поставят едно условие: гръцкото правителство начело със социалиста Георгиос Папандреу да се ангажира да разшири програмата си за оздравяване на държавните финанси.
Изданието припомня, че европейските договори изключват всякаква възможност за финансово спасяване на страна от еврозоната, но изтъква, че е възможно да бъдат отпускани двустранни заеми на доброволен принцип от дадени страни от еврозоната. Освен това е възможно да бъде изтеглено напред изплащането на определените за Гърция структурни фондове.

Според Монд консултациите ще засилят темпото си до следващата неофициална среща на държавните и правителствени ръководители от ЕС на 11 февруари в Брюксел. Дотогава се очаква Европейската комисия да представи оценката си (на 3 февруари) за плана за стабилност, представен от гръцкото правителство в средата на януари.

Говорителка на германското министерство на финансите, цитирана от Франс прес, отрече твърденията на Монд. Тя увери, че германското правителство не обмисля никакви мерки за финансова подкрепа за Гърция, за да й се помогне да преодолее трудностите с бюджета. Според нея това се отнася както за твърдението за помощи от еврозоната като цяло, така и за евентуални двустранни помощи.

Задължение на Гърция е да понесе със собствени сили отговорността си по отношение на стабилността на еврозоната, добави говорителката.

Междувременно стана ясно, че гръцкият премиер Георгиос Папандреу е осъдил днес в Давос спекулативните атаки, на които е жертва неговата страна.

Има атаки срещу еврозоната. Някои страни са използвани като слабото звено и ние сме засегнати, каза Папандреу на конференция в рамките на Световния икономически форум в Давос.

Гръцкият премиер се спря също върху статии в печата, в които се твърди, че гръцките власти са предложили на Китай да купи гръцки държавни облигации, за да се справят със сериозните финансови трудности, пред които са изправени.

Ние опровергахме, Китай опроверга. Това показва, че има много нервност и спекулации, добави Папандреу.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *