Страните производителки на петрол се превръщат в най-големите кредитори на САЩ

Водещите страни производителки на петрол, сред които са Саудитска Арабия и Русия, бързо се превръщат в най-големите кредитори на САЩ, съобщава агенция „Блумбърг“, като се позовава на официални данни на американските власти.
Според разчети на финансовото министерство на САЩ най-големите износителки на петрол към април тази година са притежавали американски държавни облигации на стойност 510,6 млрд. долара.
Към момента най-големият чуждестранен държател на американски държавни облигации е Япония със 592,2 млрд. долара, но в скоро време страните производителки на петрол ще я изпреварят.
Водещата международна консултантска компания „МакКинзи“ информира, че страните износителки на петрол са имали в края на 2007 г. сумарно приходи от 4,6 трилиона долара.
Част от тези пари сега се влагат да придобиване на американски държавни облигации, тъй като другите по-доходни ценни книжа – акции и ипотечни облигации – започват да поевтиняват.
В резултат на тази тенденция САЩ бързо се превръщат в длъжник на тези държави, сред които е и Русия.
Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ прие план, с който се затягат правилата за ипотечно кредитиране и в същото време се облекчават условията за изплащане на задълженията за придобиване на жилище, предадоха световните агенции.
УФР гласува снощи да бъдат предявявани изисквания към кредиторите да проверяват финансовото състояние на купувача на жилище (доходи и активи), да се открива депозитна сметка за данъците върху недвижимите имоти и застраховане на жилището.
Новите правила отменят допълнителните лихви за дългосрочно погасяване на кредита, уточнява агенция „Блумбърг“.
Струва ни се очевиден фактът, че недобросъвестни действия и методи на кредитори са довели до удължаването на много заеми и особено на скъпо струващи заеми, каквито кредитополучателите не са имали право да получат, или пък са получили, заблуждавайки кредиторите, заяви председателят на управителния съвет на УФР Бен Бърнанке.
С новия план централната банка реагира на критиките, отправени от демократите в Конгреса, които обвиниха УФР, че не е използвал правомощията си за защита на потребителите от недобросъвестни кредитни методи.
Досега действащите правила за ипотечно кредитиране са приети от УФР преди 14 години, припомня агенция „Блумбърг“.
Новите правила влизат в сила от 1 октомври 2009 година и няма да могат да се прилагат със задна дата.

netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *