„Странният“ случай на Lindt в САЩ

Швейцарският производител на шоколад Chocoladefabriken Lindt & Spruengli обяви, че възнамерява да придобие фамилната бонбобена фирма от САЩ Russell Stover като по този начин ще й осигури по-голям достъп до световния пазар на шоколад, съобщи Ройтерс.

От Lindt не посочват цената на сделката, която ще постави швейцарската компания на трето място на пазара в САЩ след Hershey и Mars и ще й позволи да разнообрази бизнеса си отвъд Европа, където са и най-големите й продажби.

„Най-голямото и най-важно стратегически придобиване досега от страна на Lindt & Spruengli е уникана възможност за нас да разширим бизнеса си в Северна Америка, коментира изпълнителният директор на Lindt Ернст Танер.

През март производителят на шоколадовите топки „Линдор“ обяви, че продажбите му в Северна Америка ще достигнат 1 млрд. долара тази година. С поглъщането на Russell Stover продажбите в региона може да надхвърлят 1.5 млрд. долара през 2015 г., посочват от компанията.

Анализаторът на Vontobel Жан-Филип Бертши е изненадан от този ход на швейцарската компания, тъй като Russell Stover е известен със своите квадратни шоколади, продавани в дрогерии и магазини за подаръци и техният пазар се очаква да расте много по-бавно отколкото този на шоколад като цяло.

Въпреки това придобиването би трябвало да засили присъствието на Lindt в сезонния бизнес – каквото представляват продуктите, разработвани по повод Свети Валентин или Великден и да й осигури повече места за продажби в САЩ.

Други анализатори също са изненадани от този ход на Lindt като посочват, че са очаквали сделка по-скоро в Русия или Бразилия отколкото в САЩ, където Lindt последно придоби Ghirardelli през 1998 г.

Фамилия Уърд, която притежава Russell Stover, и също произвежда бранда Whitman's, обяви компанията зо продажба по-рано през годината като заедно с „Голдман Сакс“ се опитваше да й намери купувач. Според публикации в медиите през последните дни става дума за сделка за около 1.4 млрд. долара.

Russell Stover е базирана в Канзас сити и е третият по големина производител на шоколад в САЩ с годишни приходи от около 500 млн. долара. Компанията продава продуктите си в над 70 хил. търговски обекта в САЩ – магазини за картички и подаръци, дрогерии, магазини за хранителни стоки – от супермаркети до хипермаркети и обекти на ритейлъри. Шоколадите се изнасят и в над 20 страни.

Междувременно от Lindt обявиха, че през първата половина на годината продажбите й са нараснали с 6 на сто до 1.2 млрд. франка(около 1.34 млрд. долара). Компанията потвърди очакването си, че през тази година ще има около 6-8 на сто растеж на продажбите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *