Страховете водят до отваряне на къси позиции за хеджиране

Инвеститорите очакват резултатите от срещата между френския президент Никола Саркози и канцлера Агела Меркел,. Които ще обсъдят мерки за справяне с дълговата криза в еврозоната.  Но забавянето на икономическия растеж поставя в нова светлина проблемите на валутния съюз. В такава ситуация ограничаването на фискалните разходи вместо позитивен ефект може да предизвика рецесия.
Страховете водят до отваряне на къси позиции за хеджиране на риска на капиталовите пазари и до прибиране на печалбите от предходните дни.
В Лондон FTSE 100 пада с 0.93%, до 5 301 пункта, в Париж CAC 40 е надолу с 1.11%, до 3 203 пункта, а германският DAX губи 1.50%, до 5 932 пункта.
Бягството от риск на капиталовите пазари и слабите данни за едва 0.1% ръст на най-голямата икономика в Европа през второто тримесечие на тази година, оказват силен натсик върху единната валута. Еврото поевтинява с 0.42%, до 1.4383 долара.
Европейската валута убежище – швейцарския франк се търси силно, като хедж при бягството от риск на фондовите пазари. Еврото губи 1.06%, до 1.1196 франка.
Другият основен инструмент за хеджиране на риска – златото, поскъпва с 1.08%, до 1 777.00 долара за тройунция.
В Лондон фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през септември поевтиняват с 1.10%, до 108.70 долара за барел, по натиска на опасенията за стагнация на икономиката на еврозоната, след слабите данни за растежа на Германия.
След вчерашната трета поредна силна сесия на американските пазари, днес повечето индекси в Азия отвориха с ръстове, след което последва волатилна търговия, и притеснения за икономическия растеж в Китай и Австралия.
Вчера в САЩ фондовите индекси в Ню Йорк се покачиха, като след DJIA спечели 1.9%, до 11 482.90 пункта. За последните три дни индексът е нараснал със 7.1%, като това е най-силното му рали от края на рецесията през 2009 г. насам.
Ръстът на американските пазари не беше подкрепен от реални фундаментални данни, дори напротив. В някаква степен той е корекция на резкия спад от миналата седмица, но силните движения нагоре надолу на индексите показват несигурност.
Няма реална консолидация на пазара на акции, инвеститорите търсят посока и пробват нивата на съпротива и подкрепа, но без да имат ясна перспектива за средносрочния тренд.
Днес в Токио Nikkei 225 покачва минимално с 0.10%, до 9 095 пункта, след като в началото на сесията достигна 9 150 пункта.
В Хонконг Hang Seng е нагоре с 0.14%, до 20 289 пункта, като най-силно поскъпват компаниите в технологичният сектор, подкрепени от новината, че Google купува Motorola за 12.5 млрд. долара в брой.
В Шанхай основният индекс CSI 300 пада с 0.43%, до 2 739 пункта, под натиска на поскъпващия юан и високите инфлационни очаквания. След като всички други ходове не се увенчаха с успех, Пекин реши да използва валутата си като средство за ограничаване на покачването на потребителските цени.
Вчера спот цената на китайските пари, определена от централната банка достигна рекордните 6.3854 юана за долар.
А през третото тримесечие на тази година растежът на втората по големина икономика в света ще се забави до 9.2%, от 9.5% през предходните три месеца, сочи прогнозата на Държавният информационен център на Китай.
Според анализаторите на Conference Board забавянето на икономическия растеж на страната ще е по-силно и ще продължи и през следващата година.
В Сидни водещият фондов индекс S&P ASX загуби 0.69%, до 4 317 пункта, след като публикуваният днес протокол от последното заседание на управителния съвет на Централната банка на Австралия показа, че банкерите очакват силно забавяне на икономическия растеж на страната.
Показателно за несигурността на пазарите е засиленото търсене на долари от азиатските инвеститори. Американските пари поскъпват с 0.26%, до 1.4407 EUR/USD. Опасенията на австралийските банкери за икономическото развитие пък породиха спекулации за понижаване на основния лихвен процент в страната-континент. Съответно австралийският долар поевтинява с 0.39%, до 1.0466 щатски долара. Валутният индекс на Nasdaq се покачва с 0.130%, до 73.968.
Поскъпването на американските пари оказва натиск върху цените на петрола и сорт WTI с доставка през септември поевтинява с 0.73%, до 87.24 долара за барел.
Цената на основния резервен актив – златото отново тръгна нагоре, като се покачва с 0.65%, до 1 769.60 долара за тройунция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *