Страховете за спукването на нов балон завладяват „горещите“ пазари на имоти

Бързо растящитепазарина имоти като Китай, Лондон и Канада възраждат опасенията за нов имотен балон само 5 години след началото на финансовата криза, причинена от спукването на ипотечния балон в САЩ, пише Ройтерс.

Поне засега повишенията на цените на жилищата не са толкова разпространени, а са концентрирани на определени пазари. Предупредителните сигнали пък изглеждат по-скоро като мигащи жълти светлини, а няколко държави вече предприеха мерки, за да „охладят“ жилищните пазари.

Увереността на политиците, че могат да избегнат ново спукване на имотния балон, обаче е поставена пред сериозно предизвикателство, ако централните банки продължават да вливат ликвидност в икономиките в подкрепа на растежа и възстановяването от кризата. Много правителства на практика подкрепят прекомерниинвестициив рискови активи, включителноакциии имоти. В много страни пък купувачите на жилища се радват на изключително лесен достъп до ипотечни кредити и/или се ползват от различни данъчни стимули при покупка на жилище.

Най-сериозни опасения предизвиква ръстът на цените на жилищата в САЩ, отбелязва информационната агенция. По данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти средната цена на жилищата по време на пика (юли 2006 г.) достигна 230 400 долара. През юли тази година тя е била само със 7,3% под това равнище.

Все пак през последните месеци някои от двигателите на повишенията забуксуваха. Лихвите по ипотеките се повишиха от рекордно ниските нива заради очакването Фед да започне да затяга паричната си политика.

Според Робърт Шилер, един от създателите на индекса S&P/Case-Shiller, по-високите разходи по ипотеките ще ограничат ръста на цените на имотите в САЩ до 6% през 2014 г. През август индексът се повиши с 12,8% на годишна база.

„Пазарът в САЩ вероятно започва да се „охлажда“, коментира Шилер пред Ройтерс. „Мисля, че цените ще се покачат още малко, но през следващата една – две години тенденцията ще се обърне“, допълва той.

По-високите лихви по ипотеките изтласкват домакинствата от пазара за сметка на купувачите, които разполагат с пари в брой. Според Goldman Sachs през 2012 г. и първата половина на 2013 г. 60% от сделките с имоти са били сключени в брой.

Липсва обаче онази спекулативна вълна, която отличаваше пазара преди спукването на балона, посочват икономистите. Банките затегнаха изискванията за отпускане на ипотеки, а повечето купувачи се чувстват притеснени заради рекордно високата безработица от 7,2% и стагниращите заплати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *