Строежите в Банско забранени за 2 години

Курортът изнемогва за ток и вода, тръгват проверки по домовете

Багери, кранове и камиони ще излязат от Банско поне за две години. Ще забраним строителството в зимния курорт, зарече се кметът Александър Краваров.

До седмица той ще издаде заповед да не се издават строителни разрешителни. Очаквам тя веднага да бъде атакувана в съда, защото бие по много интереси, коментира Краваров.

През миналата и тази година в курорта са издадени над 300 разрешителни. Презастрояването обаче донесе много проблеми. Има реална опасност градът да остане без ток и вода, ако не се вземат спешни мерки за подобряване на електропреносната и водопреносната мрежа.

Проблеми с тока през зимата може да има в старата част на Банско, предупреди и зам.-шефът на „Електроразпределение“ София-област Росен Йорданов.

Представители на общината и Енергото започват проверки по домовете. За последните години стотици семейства са превърнали къщите си в механи, хотели и хоспели.

А това е довело до увеличение на потреблението на ток няколко пъти – от 5-6 на 15-20 киловата работна мощност на домакинство. Техниците ще проверяват договорите за заявена мощност, както и капацитетите на мрежите.

Ако се наложи, на електромерите ще се монтират ограничители на мощността. Ще се опънат и нови френски изолирани кабели, за да се овладеят товарите по мрежата.

С два проекта по ФАР и САПАРД на стойност около 2 млн. евро Банско ще ремонтира водопреносната си мрежа.

За да не остане на сухо курортът, ще бъдат изградени и два резервоара за питейна вода с капацитет 3400 куб. м, каза Краваров.

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *