Строителите получават само 100 млн. лв. от дръжавата засега

До дни ще бъдат изплатени 100 млн. лв. на строителните компании, на които държавата дължи средства за извършени дейности. Това е решил консултативният съвет към министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев, в който е участвал и министърът на финансите Симеон Дянков. Финансовият министър е обещал да бъдат отпуснати 50 млн. лв., но не е уточнил откъде ще дойдат тези средства, заявиха за в. Пари участници в срещата.
Други 40 млн. лв. за разплащане със строителните фирми ще дойдат от бюджета на пътната агенция. Още 10 млн. лв. вече били осигурени да се покрият стари задължения към компаниите за зимно почистване. От тях 5 млн. лв. вече са преведени в пътната агенция. Преди дни правителството обеща до края на годината да бъдат платени за зимно почистване 25 млн. лв.
Реакция
Останалите варианти, които правителството предлагаше досега за разплащане със строителните компании, все още се обсъждат. Няма окончателно становище по нито един от тях, обясни за в. Пари Иван Бойков, изп. директор на Камарата на строителите в България.
Все още няма яснота колко и как ще се прихваща ДДС и какви средства от бюджетния дефицит ще се използват за разплащане с фирмите, въпреки че за това правителството взе решение преди седмица. На консултативния съвет не е коментирано и за емитирането на облигации като средство за набавяне на свеж ресурс отново за покриване на задълженията към фирмите.
Строителните компании са поискали да бъде направен в най-скоро време точен график кога и какви пари ще им бъдат изплащани. Симеон Дянков е обещал на 23 декември да се срещне отново с тях и да представи такъв график.
Финансовият министър е обяснил, че закъснението за изработването на графика се дължи на несериозното отношение на държавните ведомства. Те не са изпратили навреме справка какви средства дължат на строителните компании. Това са направили само от МРРБ.
Задължения
Над 400 млн. лв. признава засега държавата, че дължи на строителния бранш за изпълнени обществени поръчки. От камарата обаче твърдят, че задълженията към тях по фактурирани сделки са над 800 млн. лв. В същото време стана ясно, че истинските задължения надхвърлят един милиард лева заради неприети фактури за извършени дейности от редица ведомства.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *