Строителството на жилища в САЩ се повишило през април

Строителството на нови жилища в САЩ е отбелязало неочаквано повишение през април, а нарастване има и в броя на молбите за издаване на разрешителни за строеж, показват най-новите данни на министерството на търговията във Вашингтон, цитирани от БиБиСи.
Статистиката може би е знак, че мракът обвил пазара на жилищни имоти в САЩ започва да се вдига, коментират анализатори.
Американското министерство на търговията отчете ръст от 8,2% в изграждането на нови жилища в страната през април, до годишен брой от 1,03 млн. единици, като увеличението е най-вече при новите апартаменти. С 4,9% повече, до 978 хиляди, са нараснали подадените молби за разрешения за строеж.
„Може би не бяхме стигнали дъното, но бяхме близо до него, което се потвърждава от данните, демонстриращи известно възстановяване на сектора“, коментира Кен Майланд, президент на аналитичната компания Clearview Economics.
През март бе наблюдавано най-ниското ниво на активност в сектора на жилищното строителство в САЩ за последните 17 години. Именно затова, данните за април, които са най добри за последните близо 2 и половина години, дават повод за оптимизъм.
Икономисти прогнозираха, че изгражданите жилищни единици ще спаднат до годишно ниво от 940 хиляди, но това предвиждане не се сбъдна през април. Въпреки това, данните са доста несигурни и не доказват, че в сектора е започнало пълно възстановяване.
Други смятат, че не броят на новопостроените жилищни единици, а цените на жилищата и темпът на купуването им ще бъдат показателни за състоянието на сектора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *