Строителството на нови жилища рязко е паднало тази година според предприемачи

С 90 на сто се е свило строителството на нови жилища у нас през тази година, кризата в сектора се задълбочава. Такова мнение изрази Пламен Бенински, председател на Националната асоциация на строителите на жилища, цитиран от Дарик. По думите му издаването на строителни разрешения рязко спада в цялата страна, като само в София те са с 70 на сто по-малко, в сравнение с миналата година. Продължава тенденцията чужди компании да изкупуват нови жилища „на килограм“, заради по-ниските и атрактивни цени. Според Бенински голяма част от строителните обекти са замразени и все по-вече работници остават без работа.
Нямо никакво развитие, нещата се влошават, моята лична преценка е, че свиването в жилищното строителство е 90 процента през 2009-а спрямо 2008-а. Той уточни, че това ще е вярно за който и да е период на съпоставка между двете години, защото по-думите му строителството рязко е спряло през декември миналата година.
На въпрос има ли интерес от страна на купувачите, Бенински каза: „Има интерес, но изискванията на банките са направени по такъв начин, че на практика никой не може да отговори на тях. Хората нямат пари кеш. Биха купували, ако получат кредити. Кредити не им се отпускат, затова пазарът е много свит”.
По думите на Бенински цените са почти на себестойност и няма накъде да падат повече.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *